Policija

— 262 —

У закону о општинама или да их делегира општинским председницима под резервом и условима тачно одређеним “

још напомињемо, да је законом од 18. априла 1920 г. установљена државна полиција у свим градовима Француске преко 40.000 становника.

ж) ЈУ сеоским општинама полицијску службу вршиће општински председник под надзором полицијских среских комесара. На сваких 200 пореских глава, сеоске су општине дужне плаћати најмање по једног сеоског стражара, кога бира. и поставља општински суд а потврђује срески поглавар.

ње из

Потребно је да кажемо неколико речи и о полицијским. органима. |

Пројект предвиђа четири категорија државних полицијских органа: чиновнике, агенте, градску стражу и жандамерију..

Чиновници се деле на стручне т. |. праве полицијске чиновнике који руководе и врше полицијску службу; специјалне (лекари, полицејски техничари, инжињери и т. д). и манипулативне — за обављање архивских послова.

Градска стража постојаће место жандармерије у градовима са државном полицијом и при пограничним железничким и пристанишним комесаријатама за одржање реда, мира, безбедности и извршну службу. Она ће бити униформисана и војнички организована јавна сила сила, која ће стајати само. под Министром Унутрашњих Послова, односно Главном Полицијском Дирекцијом и њеним органима.

Полицијски агенти (детективи) неуниформисани су полицијски органи за информативну и криминалну службу.

Пројект даје овлашћење Министру Унутрашњих Послова. да својом уредбом пропише ближе одредбе о организацији и дужностима градске страже и полицијских агената, Жандармерија је и даље задржана са својом данашњом органивацијом, али је једним чланом пројекта предвиђено, да је Командант Обласне Жандармерије у службеном погледу орган обласног полицијског директора, и да је дужан следовати њетовим наредбама у смислу закона о жандармерији. Ово је учињено да би се отклонила трвења, која данас постаје између полицијских и жандармеријских старешина.