Policija

— 605 —

Да би повећао број полицијских органа, пројект је, сасвим · оправдано, оквалификовао као помоћне полицијске органе, подчиновнике финансијске контроле, шумске чуваре и жандарме, чуваре путева и мостова и ставио им у дужност да полицијске власти и органе обавештавају о свему што се односи на ред и јавну безбедност, а на случај потребе да им и помоћ указују, у колико се овим не би ометало вршење њихових редовних дужности

Као нарочиту новину за на наше прилике пројекат предвиђа установу полслужбених приватних чувара, које поједини грађани или друштва могу држати о свом трошку, по одобрењу полицијских власти. Ови чувари стојаће под надзором најближе жандармеријске станице, и дужни су у свему помагати полицијске власти и органе, а по могућству и помоћ им указивати. У овом случају, као и при одбрани нападнуте личности и поверене им имовине, имају право употребе оружја, као и полицијски органи. При ступању у службу полажу заклетву пред надлежним градским или среским полицијским комесарима, да ће своје дужности савесно вршити, Ове дужности прописује Министар Унутрашњих Послова нарочитом уредбом.

=

: =

(Ово су, у најопштијим потезима, пројектовани основи ваше будуће полиције. Они су утврђени по свестраном и брижљивом проучавању огромног материјала, нарочито прикупљеног у овом циљу: мишљења бивших покрајинских влада, окружних и среских начелника, страних и наших стручњака, кад и с обзиром на законодавство и прилике у нашој држави. Желети је, у интересу саме ствари, да о њима даду своје мишљење и правници. У осталим земљама, као што је познато, у правничким удружењима дискутује се о свима важнијим законским пројектима, а баш ових дана белгијска секција међународног удружења за кривично право претреса врло важан законски пројект о одбрани друштва.

На завршетку да наведемо још и ово: Последњих година све се више испољавају жеље и предлози од најкомпентен-