Policija

— 264 —

тнијих страних стручњака и од појединих полипијских дирекција за образовањем међународне полиције. У овом циљу одржано је до сада неколико међународних полицијских конгреса, од којих последња два 1923, г. у Њујорку и Бечу. По одлуци последњег, Бечког Конгреса образована је Међународна Криминална Полицијска Комисија, са задатком: да створи и олакша сарадњу између полицијских власти држава учесница у циљу сузбијања криминалитета. Седиште је ове комисије у Бечу, а чланови су јој по један представник сваке од ових држава, у које спада и наша, коју заступа г. Васа Лазаревић, начелник Министарства Унутрашњих Послова.

И док наша држава, на овај начин активно суделује на организовању међународне полиције, односно на постепеном унифицирању полиције свију земаља, дотле на њеној рођеној територији постоје данас шесш разних полицијских организација, без јединства и хармоније у раду, и са неједнообразном надлежношћу...

Крајње је време да се овом једном учини крај! Надамо се да је и Правничко Удружење истог мишљења и да ћеу свом смислу изразити своју жељу“)

ИНТЕРНАЦИОНАЛНА ПОЛИЦИЈСКА ТЕХНИЧКА ИЗЛОЖБА У КАРЛСРУЕ.

Од 7. до 21. јуна о. г. обдржавати ће се у Карлсруе. (Баден) интернационална полицијска техничка изложба, коју приређује слободно удружење за полицијску технику, затим баденски земаљски полициски земаљски уред те земаљски обртни уред.

%) После краће дискусије, у којој су сви говорници истицали потребу га једнообразном полицијом у целој земљи, скуп је једногласно одлучио, по предлогу г. д-р Драг. Аранђеловића, професора универзитета, да се потребан закон за спровођење ове организације што пре донесе, и да се ова његова одлука достави Народној Скупштини, Министру Председнику и Министру Унутрашњих Послова, Ур.