Policija

— 275 —

Међутим ова цифра не одговара стварном стању већ и # обзиром на помрле у свима логорима, која цифра ако не би достизала напред изнете, иде поуздано преко пола њихове величине,

Примера ради, могу тројица од потписника овога извештаја (први, трећи и четврти) из личног сазнања, будући и сами интернирани утврдити: да је у самоме Нежидеру прошло кров књиге интернираних преко 15000 људи, жена и деца; а међу овим је било и стараца од 70—80 година.

Од интернираних у Нежидеру је остало 5000 гробова помрлих Срба од 1914 до 1919 године, и то помрлих већином, од изнемоглости и патња у „транспортима“, од зиме и недовољна одела, од глади у правом смислу речи, пошто храна давата интерниранима, у колико се нису из сопствених сред«става могли помоћи, није могла одржати свима поменутим патњама разорене организме, како оних што оставише кости у туђини, тако и оних који дочекаше крај рата и ослобођење,

Све разне доставе, све истраге које су код полиције вршене пред извођење на суд или интернирања остајале су у недоступној тами, као што су имена повереника (конфидената). детектива и т. д. остала непозната, пошто у њима нема у архиви докумената.

Само на једном једином налогу, да се исплати неком весрећнику (отуд од Рековца) 3000 круна, што је упропастио наша три четника, стоји његово име, да би се знало коме ће се овај крвави новац дати, али ту се врло строго наређује: да се иметога конфидента мора чувати под највећом тајношћу.

Разуме се, да је комисија тај налог предала Министарству Унутрашњих Дела.

То је спадало у систем аустро-угарски да се њој одани људи чувају. Тако се у једном претпису скреће пажња пот- | чињеним властима како гину многи поверљиви људи, и онда се, као прекор додаје: да је то стога, што се имена конфидената лакомислено откривају („Јејс вино ргејзререп“!). У другом једном случају, даје се опширан упут како да се примају саопштења од таквих поверљивих личности, тамо по унутрашњости и по селима, и наређује се: да састанци органа власти са повереницима буду на скривеним местима, како нико не би везу њихову са влашћу дознао.