Policija

— 276 —

Но ипак, у народу су, и по варошима и по селима, те везе свуда биле ускоро опажене.

Без сумње и служба ових „Обавештајних Официра“ била је и индивидуална, кад са више, кад са мање способности и амбиције свакога од њих.

То се види из једне збирке аката, која је заведена из Београда, достављена комисији и садржи више опширних извештаја, које из Крушевца шаље шеф полиције, извесни капетан Цанкел. Ту се сликају разна домаћа патриотска удружења и њихови циљеви и њихове вође. Наравно, да је аутор ових званичних извештаја потребовао сарадника и обавештача о свему, које он и именује. Ове су хартије такође послате Министарству Унутрашњих Дела с тим, да се по употреби предаду Држ. Архиву. Налазак ових извештаја, кажу, сасвим је случајан, услед заборава у стануи премештају капетава Цанкела, који је из Крушевца премештен у Гувернеман, а одатле послат на фронт. То су, по свему судећи, копије "оригинала.

Напослетку од чисто војничких аката, која се односе на војне операције, нема ништа у архиви Гувернемана.

Један једини изузетак чини спис, машином рађен, чији наслов, на српски преведен гласи:

„Ц. и К. Ратни Архив.

„Извод из детаљног излагања (под насловом):

„Освојење Београда.“

„Садржај: 63 стране текста и два прилога (ратни састав УНЕ корпуса и нападање артиљерије УП! корпуса)“.

Овај драгоцени докуменат, састављен је и намењен само за унутрашње објашњење догађаја, који су се у данеим ноћи од 5 до 9 октобра (т. |. од 22 до 26 септембра по старом календару) 1915 године, при освојењу Београда одиграли, и без икаквог другог увода, садржи следеће одељке:

Догађаји 5 и 6 октобра; догађаји у ноћ између би 7 октобра; догађаји у току 7 октобра; догађаји у ноћ између 7 и 8 октобра и на дан 8 октобра; догађаји у ноћ између 8 и 9 октобра и на дан 9 октобра и т. д.

Дан 9 октобра (26 септембра, означава се као дан заувећа Београда, и док год је окупација трајала овај су дан