Policija

= 295 —

2. Према објашњењима Касац. Суда, против пресуда, основаним на главној заклетви (8 290. грађан. суд. пост.) нема места жалби под условима: а) да је главна заклетва досуђена по пристанку парничара, и 6) да је одмах извршена.

Св. Бр. 397.

УШ

Милоју Пешковићу, деловођи општине глотшске (срез бољевачки):

Битна разлика између преступног (5 195. казн. зак) и иступног (9 375. а. кавн. зак.) самовлашћа састоји се у начину којим је самовласна радња извршена, а не у њеном обиму. Самовлашћа, која су извршена помоћу насиља. спадају у преступе, а сва остала у иступе.

За извиђање преступних дела надлежне су државне иследне власти (5 19. кривич. суд. пост), а ва извиђање и пресуђење иступа из ЈШ части казн. зак. полицијске и општинске власти. Ако се иступно дело извиђа по приватној тужби, тужилац је мора поднети својој општинској власти (5 4. а. полиц уредбе).

Према овоме, државне иследне власти не могу упућивати општинским судовима, у циљу извиђања и пресуђења, тужбе за преступна самовлашћа (из 8 195 казн зак.), већ су дужне да саме по њима учине потребно ислеђење, и према резултату истог предмет окончају у смислу кривич суд. поступка, т. ј. спроводом окривљеног суду или прекидом истраге,

ЈХ

Суду општине врчинске (срез грочански):

По чл. 19. зак. о накнади штете учињене злонамерном паљевином, одговорне општине и оштећени могу се равнати, за накнаду штете, и код општинских судова, али само у смислу 85 6. грађан. суд. пост. у вези са чл. 15, 8, уредбе о убрзању рада, т. ј. за суме до 500 динара.

Св. Бр. 922. ·

Х

Суду општине добротшинске (срез грачанички): Расписом Министра Унутр. Послова, од 11. фебруара 1922. г., УБр. 465 (Полиција за 1922. г., Бр. 3—4) објашњено је: