Policija

И —

Да полицијске власти ово наређење преко општина саопште свима грађанима да се не би излагали казнама.

О неупућивању у кавнени завод бремених жена, (од 11-111-1925, год. У.Бр. 8578.)

Господин Министар Правде писмом својим од 8. марта тек, год. Бр. 12675. доставио је следеће:

Управа Пожаревачког Каз. Завода актом својим од 25. фебруарг о. г. Бр. 821. доставила ми је, да се осуђеница Радојка Јовановић, породила 20, јануара о. г. у Заводској Болници и у истом акту Управа извештава, да је именовану примила у завод 5. децембра 1924. год. дакле непосредно пред сам порођај.

Како је овакав поступак полициских власти противан пропису 8. 289. крив. суд. пост. то ми је част молити Вас, Господине Министре, да изволите наредити полициским властима да се приликом упућивања осуђеница на издржавање казне у казнене заводе, у свему придржавај прописа 5 289 крив. суд. пост. п у завод не упућује жене за време тешке бременитости. већ нека у таквом случају поступе по одредбама истог параграфа.

Ја сам скренуо пажњу управи казненог завода да у оваквим случајевима поступи по напред наведном наређењу.

Доставља се предње ради знања и управљања, с препоруком, да са овим упознате подручне вам органе и наредите им да се по истом имају управљати.

О надлежности муфтија. (од 28.-11-1925, г., У Бр. 11907.).

Министарсво Вера (Муслиманско Оделење) актом својим од 16. марта 1525. године В. И. Бр. 925. доставило је овом Министарсаву следеће:

Према одлуци Опште Седнице Касационога Суда Број 9454/922. год. додељено је у надлежност муфтијама, као шеријатским судијама, решавања предмета односећих се на образовање и расправу пупилних маса, старатељства и у опште спорове који спадају у домен неспорних судија, у колико су у појединим предметима заинтересовани наши поданици муслиманске вере.