Policija

— 1027 —

изузетке, и постојеће односе, из обзира правице, изрично или прећутно, ослободити дужности испуњавања нових захтева, у колико је могуће без угрожавања новопризнатих јавних интереса. С друге стране, при непромењеном правном реду спољне прилике могу се изменити. На пр: фабрикант неки подигне фабрику у каквом забаченом, ненасељеном крају вароши. Током времена варош се у том правцу прошири, и она фабрика, пређе усамљена, нађе се у вароши. Услед промењених спољних прилика, то предузеће мора ће се сада прилагодити новоствореном стању ствари и испуњавати све полицијске прописе издате за заштиту полицијских интереса, без обзира на то, што ће то за њега изазвати знатне издатке. Али и овде по проф. Ејеег у могу засновати изузетци у корист појединаца, са оних разлога које је Д-р. Гапрепзјеп изнео као недоследност проф. Ејетег-а.

Д-р. Гаптепчје и сам је мишљења Рјепег овог. Тако он вели, мора се оспорити, да би појединац из захтева дозволе

"за своју обртну делатност или из бића дозволе, могао доводити за себе ма какву корист. Забрана обрта под условом дозволе, није ништа друго до мера надзора за чување од полицијски противног стања; њен циљ исцрпљује се у заштити полицијских интереса. Испитивањем поданик има нешто више од оног, чија обртна делатност није подвргнута том испитивању. Тиме што је власт свим средствима позвана испитала индивидуални смер на његову законитост, за грађанина постоји вероватност, да он при вршењу његове обртне делатности неће повредити интересе које штити полиција, следствено, да полицији неће дати никаквог основа за мешање против његовог обављања радње. Али више но ову фактичку корист, поданик дозволом не добија ништа. Она му нарочито не даје гарантије за то, да ће он остати поштеђен од полицијских мера, ако његово обављање радње у пркос предходног испитивања ипак вређа интерес који полиција штити.

6. Пракса врховног управног суда у Пруској готово је стална у том смислу, да нова оптерећења не вежу оне са већ добијеним дозволама.

Полицијска власт није овлашћена — сем уклањања пролазних хитних стања нужде, — предузимати мере противу