Policija

1028 —

рада једног концесионираног обртног постројења, које се држи услова концесице, и са овим скопчаним опасностима за публику. Одлука од 6-УН-1908 г. -

Захтев нарочитог одобравања, чије давање следи по претходном испитивању у једном уређеном поступку, служи не само за заштиту држаоца и становника суседних имања као и публике у опште, већ, у исто време, и за осигурање предузетника противу будућих оспоравања. — Одлука ед 26-УП-1880 год.

Кад закон у 5 33 намеће ограничење, да се одређени локал за обављање радње, има претходно подврћи испитивању и од исхода испитивања чини зависним давање дозволе, чиме он у исто време утврђује границу, до које се јавни интерес треба обазирати на својство и положај локала у погледу обављања радње.

Хоће ли се, поред овог претходног испитивања локала, дозволити полицијској власти, постављати касније још даље: захтеве у погледу локала са обзиром на обављање радње, — било појединим наредбама или полицијском уредбом, то би била потпуно илузорна сигурност коју концесионирани треба добити по вољи законодаваца у томе, да му се дозвола може одузети само путем означеним у 9 58; јер ови. захтеви могли би према приликама бити тако осетни, да би. ени фактички могли бити равни одузимању.

· Насупротно гледиште ставља се саксонска управна пракса: |

Наредба саксонског министра од 29-Х-1885 г. прописује. у многим случајевима не да се са сигурношћу просудити дејство уређења радњи и потоњи утицај ових на опште добро, те се појављује као по себи .разумљиво за чување јавног благостања и сигурности, да власт мора бити овлашћена нагнати имаоца једног одобреног постројења, на отклањање тих: тек касније појављених незгода. Умесност овог гледишта излази, како из природе ствари тако и из самог обртног закона.. Јер из опште пред напомене ка глави | излази, дасе у 5 ! едељ. 1 истакнуто начело слободе радње односи само на допуштење обављања радње али не у исто време и на начин извршење исте и, да су с тим обављачи радња обавезни у свако доба следовати општим полицијским прописима сигур-