Policija

— 1034 —

Та пропаст може се оличавати:

а", пропашћу саме ствари на коју се дозвола односи. На пр.: пропашћу лађе престаје и сама дозвола дата тој лађи,. у смислу чл. 23 закона о капетанијама пристаништа;

6', или по свршетку главног рада, гаси се дозвола споредног предузећа, заснованог ради служења главном циљу,. на пр.: по довршењу радова железничке пруге угасиће се и дозвола за бараке засноване ради подизања саме железнице у смислу чл. 61 правилника о гостионицама и кафанама;

в', или кад сама зграда, постојење на пр.: за гостионицу обустави рад и претвори се у зграду за станове или какавдруги рад.

в. Протеком рока за који је дозвола издата — на пр: дозвола за ношење оружја гаси се по истеку рока од године дана. — чл. 7 закона о држању и ношењу оружја; чл. 12 закона о лову и тлд.

г. Отпадањем претпоставки за које је дозвола везана.. Тако на пр. ако ималац дозволе за лов буде осуђен за злочин или преступ из користољубља, изгубиће и дато му допуштење за лов, пошто је дозвола и дата под претпоставком пуне грађанске исправности, — тач. в чл. 10 ззкона о лову..

Или димничар буде осуђен због паљевине или проузрокованог пожара — чл. 1 правила 0 димничарима.

Или шофер изгуби чуло вида или слуха, или оболе од. ногу. Са губитком чула и дозвола престаје — тач. 2 правила: ТБр. 10108.

д. Услед застарелости, неупотребом права за извесновреме. Може бити двојако.:

а', ако се какво предузеће не подигне у остављевом року и не проради. — на пр.: одобрење за подизање радионице престаје важити, ако се ова у року од једне године не одпочне градити а у року од две године не доврши, — чл. 3% закона о радњама. |

Одобрење за отварање дрогерије мора се употребити најдаље у року за шест месеци од дана потписатог одобрења, у противном губи се право, —- чл. 3 правила о дрогеријама. КСБр. 7231.

Месно право губи се ако се зграда не подигне у року