Policija

— 1946 —

његова по чл. 180. закона-о чиновницима грађ, реда, да изврши кратко извиђање и актапреда надлежном дисциплинском суду.

Ни једним прописом закона о чиновницима грађ. реда није предвиђен изузетак од овог правила по ком“ би н посредни старешина, односно Министар били овлашћени, да могу по свом нахођењу одустати од начела изложеног у чл. 180. истог закона, па против неких службеника не предузимати оно што им је чл. 180. поменутог закона у дужност стављено.

С друге стране по 1 ставу чл. 181. истог закона дисциплински суд одлучује, да ли ће се окривљени ставити под дисциплинско поступање или не,

Дужност је, дакле, непосредног старешине односно Министра, да дисциплинску кривицу службеника достави дисци· плинском суду, пошто изврши претходно кратко извиђање; а дисциплинског суда, да одлучи, да ли ће се службсник стављати под дисциплинско поступање или не.

Према овом, кад дисциплински суд нађе, да су поред оптужених по каквој дисциплинској кривици одговорни м други, које непосредни старешина односно Министар није оптужио, дужан је према ставу чл. 181. закона о чатловницима грађанског реда предузети дисциплинско поступање и према њима. ·

У прилог овог гледишта наводи се Ги Ш став чл. 182. и други став чл. 180. закона о чиновницима грађ нског реда, који и у случају, кад се против службеника поведе редозн) кривично поступање, предвиђају улогу непосредног стареш ве односно Министра и дисциплинског суда исто онако, као што је то учињено у чл. 180. и Г ставу чл. 181. поменутог зако та.

У. ДРЖАВНУ СЛУЖБУ НЕ. МОЖЕ СЕ- ПРИМИТИ ЛИЦЕ СХОДНО ТАЧ. 5. ЧЛ. 4 ЗАКОНА ОЧИЧОВНИЦИМА ТРАЂ. РЕДА, КОЈЕ ЈЕ У СМИСЛУ Чл.52. ЗАКОНА О УСТРОЈСТЗУ ВОЈСКЕ ПРИВРЕМЕНО ОСЛОБОЂЕНО ОД ВОЈНЕ ОБАВ-:ЗЕ _ ДОК НЕ ЗАВРШИ ШКОЛОВАЊЕ. (Одлука Опште Седнице Државног Савета од 21. и 22. окгобра 1927. године Бр. 36226 ).

У Одељењима Рржавног Савета није подједнако приме. њиван чл. 4. тач. 5 закона о чиновницима и осталим службе-