Policijski glasnik

СТРАНА 52

1ШЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

ВРОЈ 7

Носле изложеног мишл.ења Државног Савета, сматрамо за дужност да овај предлог поновимо. Д, Тз. Алимпић.

АДБУМ КРИВДЦА и друга спомо^иа средства ио</1иције безбедности. (наставак) Оне стоје у свако двба на расдоложењу и свима полицијским чиновницима, детективима и осталим полицијским органима, којима је ради њиховог вршења службе потребио, да о њима буду свагда верзирани, или, да се у појединим копкретним случајевима нарочито потсете на ликове и друге податке појединих криваца. На и ако је несумњиво утврђоно, да се од тога посла могу очекипати само добри резултати за криминалну полицију, као што у пракси доиста и постоје, несумњиво је и то, да је констатовање идентичности и проналажсње криваца на овај начип, још доста далеко од потпуне савршености и практичности неопходно потребних за овај рад. То се најбоље приметило код ве1 )ИХ полиција, где је број ФотограФСких снимака достигао знатну цифру и где је, због тога, утврђивање идентичности, веома тешко и споро; а то се опазило и код других мањих полиција којима се у пракси дешавали не ретки случајеви, да се по иеким ФотограФијама нису могла упознати Фотографисана лица, због ма каквих промена посталих иа њиховом лицу са разних узрока, или случа;јеви обмаио, да се по једној слици са чврстим убеђењем могло да тврди, како је она ФотограФија неке личности, која ме1 ( у тим с.а том личношћу није имала никакве везе. Те су непотпуности учиниле. да се за тачнију и савршенију идентификацију морадоше потражити, иа и пропаћи, нове мстоде, којима је ФотограФија послужила као изврсна допуна. Ну и поред тога, због таквих изузетпих примера албуми криваца нису у принцппу изгубили ни мало од своје важпости и корисности, нарочпто при лаким — свакодпевиим случајевима тражења, веК се и дапас, као п раније, употребљавају за напред наведену сврху; а у иолицијама где још пе.ча усвојених модерних метода за копстатовање идонтитета, служе они још и данас с релативпо добрим усиехом и тој потреби, као што јо то био случај и са нашом полицијом до пре две годипе. Наша бооградска полиција има неколике свеске иупе слика разних криваца из прошлости и садашњости, са свим несређене и без велика практичне вредности. Већ у унутрашњости, ако га где и има, свакојако да није ни овакав, какав ми у Боограду имамо, те се о њима не може ни говорити. По томе, ако се хоће да и они буду од користи полицији, мора се настати, да се у неком правцу измене и преуреде, а према предњем излагању има пута и начина, да се то постигне са малим материјалним жртвама.

Корист од оваквог албума увиђаЉо је у раније време и Министарство Унутрашњих Дела. Од пре неколико година постоји министарски распис, да ове окружне и среске власти набаве такве албуме са сликама опасних криваца, али је тб до данас остала само лопа жеља, са Финансијских разлога и других тешкоћа. * * * У неиосредној вези са расиоређивавањем ФотограФија по албумима и во1>еи.ем спискова имепа стоје у Хановеру и ова два контролна списка криваца, који допуњују албум. а) саисак надимапа. (бр^гпатеп) свих кажњаваних Фотографисаних криваца, са назна чењима њихових правих имена, ради лакшег проналаска у албуму; и б.) сиисак нарочитих зппкова и недостатака. код појодиних криваца, уз назначење њихових имена. Тај се списак води у виду регистра, тако., да је сваки 'недостатак и знак видно истакнут са стране, ради бржег проналажења. Корист од ова два списка врло је велика за полицију, јер се њима врло чеото помаже у расветљавању појединих конкретних случајева, ако би ма на, који начин сазнала за какав недостатак кривца или његово шатровачкО име. Тиме се и наша полиција доста чеузто користи, с том само разликом, што с 1 полицијски чиновници у нас, на жалост, не могу ослонити на помоћ оваквих спискова, већ су упућени ј дино на сво.је памћење. Б рлинска полицијаводи исте спискове, као и хановеранска. Бечка, пак, полиција у место тога има у свом IV. одељку листе криваца са оиисом и њиховом сликом, распоређен^ у 6 већих пододељака, према недостацима или карактеристичним особинама иојединих криваца по Бертилоновом систему. У прву групу долазе листе по карактерним особинама. главе; У ДРУ Г У групу долазе листе но карактерним особииама десне руке; у трећу групу долазе листе по карактерним особинама леве руке; у четврту групу долаз.; листе по карактерним особинама груди; у пету групу долазе листе по карактерним особинама. плећа; у шесту групу долазе листе ио карак•герним особинама ногу (доњег дела тела). Ове се групе према потреби деле у више мањих пододељака У Пошти се води контрола ио особеиим знацима и на нарочити натин: у једггој кутији иалази се вишо мањих преграда, на чијим су ивицама истакнути натписи разних особших знакова. У свакој таквој прегради налазе се цедуљице, које означавају тачно описане особитз знаке појединих ФотограФисаних лица, које тако исто нумерама упућују на регистарни лист дотичиог лица. Спискови надимака и код њих и у Бечу исти су, као и поменути у Берлину и Хановеру.

* * * ; 1 Као што се албум крпиаца уређујв к употребљава као спомоћно ср. г, ство крмминалистико, ради лакшег проналажења злочинаца, тако се од стране криминалне полиције у истој сврси води још неколико разних спискова и коитролника, који са албумом чине заједничку цолину и ко.ји се њиме приличНо доггуњују. Ханове]»ска полиција и у томе правцу на видном је праимућству над осталим. и по броју и по практичности усвојенмх контролиика, те ћу се на њој највише задржати, пошто се све то тако исто лако може примењивати и у свакој другој полицији. Тако, она води над покрађеним сгварима нарочиту контролу, која јо од неоцењиве практично вредности за криминалну полицију. Све нокрађене ствари у вароши, за које је достављено полицији, заводе си у један контролник, по наиред одређеном распореду. Тај је контролник као и сваки региста)! иодељен на поједине одељке, у које се заводе називи иокрађених ствари са потребним подацима и описом, тако да се све ствари исте каквоће, као н. пр. сви покрађени златни сатови или покрађено сребрно прстење и т. д. бележе у засебна одељења контролника, како би се, ириликом контролисања, лако могла извршити ревизија. Та деоба по каквоћи можо бити врло различна у погледу детаљисања, јер то искључиво зависи од множине покрађоних ствари. У такав се контролник бележи нумера доставе о тој крађи/гачан опис покрађеног предмета, а постоји и парочита рубрика за нотирање других отварих, које би у исто доба с том отвари мождл нестале сопственику. Ако ое у току времена нронађе који од тих предмета. брише се из контролника. Чесго пута се дешава, да се ироналаскомједнепокрађенествари на овај начин. открије и читава покрађа. која је много раније била извршна. Њихова полиција практикује и то, да све нађене ствари код сумњивих личности, за које ови не могу дати несумњива објашњења, одакле су, упоређује са свима записаним стварима истог квалитета у контролнику, те на тај начин врло често долази до позитивног резултата. Таква иста контрола над покрађеиим стварима води се и у Берлину са том разликом, што се овде за сребрне и златне ствари, за које се зна нумера или какав други специјалан знак, попуњавају нарочити картони и ови Се по извесном роду распоређују. Ова посебна контрола има свога о-, правдања у превеликом броју покраћених предмета, јер се на овај начин може извршити брже упоређивање. Већ пештанска полиција употребљава други метод конгролисања; она место списка шшуњава за сваку ствар једну, по нарочитом Формулару, удешену листу и ове онда распоређује по засебним фијо-