Srpski tehnički list

— 244 —

Једном речи од дана када је отпочето копање па до испуне његове зидном масом, треба тачно сва знатнија факта и све околности и последице унети у Дневник.

Зидања,

Зидања се разликују у зидања у темељу и зи-

дања над темељом.

За прва треба означити особине употребљеног материјала и начин справљања малтера; инсталације за спуштање материјала у темеље, резултате разноликих испитивања малтера, време утрошено на вађење подграда; грађа остављена у темељима, обурвавања која су се догодила за време зидања, чишћења, оправке, време обустављеног рада и њихове узроке и т. д.

Порекло материјала мора бити брижљиво утврђено. За зидања ван темеља означити све оно што им је заједничко са зидањима у темељу.

Описати направе за дизање материјала, скеле и Т.Д. |

Забележити датуме попуштања скела код сводова као и њихово уклањање, —- о облагању свода, као и о истињавању саставака нарочито водити бригу.

Свака реконструкција или рушење мора се констатовати, као и њихови узроци.

Не треба заборавити предузете мере противу мржњења; треба утврдити стање радова на једном објекту у моменту када рад, због непогодна времена, зиме, мора бити прекинут, а нарочито забележити задоцњења у извршењу која потичу са немарљивости и непажње предузимачеве, а могу да проузрокују рђаве последице.

Може се догодити да један објекат ' отпочет за повољна времена, застане због немања материјала, да материјал дође сувише доцне и да, употребљен на брзу руку у зид, зид се замрзне, отуд после потреба да се руши и понова сагради у другој сезони рада,

Ова факта која се врло често догађају треба што тачније констатовати.

Ако би услед бујних киша, поплава и поводња, зидарски радови били оштећени, ако би за те штете било узрока и до предузимача њих треба тачно обележити са свима потребним подацима;

исто тако треба проценити причињене штете.

Одбачени материјал за време рада треба такође унети у Дневник; ако се за време рада или доцније по свршетку појаве пукотине у зиду треба их брижљиво оправити и њихове узроке забележити, као и оправке извршене.

Цене материјала, транспорта, дневница треба у првом реду прикупити.

Забележити да ли су грађене провизорне девијације, да ли су земљишта или путови били привремено заузимани.

Многе од ових података имају да прикупе надзорници и они су дужни да их предаду надзорном инжењеру било сваког дана било после довршења рада.

И ако надзорници нису у опште на висини својег задатка, ипак поучавањем и сталним и брижљивим онадзором и помињањем, могу се они корисно употребити за прикупљање горњнх података.

Вештачки радови на девијацијама

Ови радови у опште од мањега су значаја него они на отвореној линији и подаци које треба прикупити и у Дневник унети у главном су они исти који су напред изложени, али само у мањем обиму.

Специјални вештачки радови

Тунели — При извршењу једног тунела могу се јавити три врсте сасвим различних послова.

19— Бушење бунара

90 — Пробијање тунела

3%— (Облагање или обзиђивање тунела.

Главне тачке на које треба обратити пажњу јесу ове: Бушење бунара.

Забележити све провизорне радове, приступне путове, датум почетка рада, средства и начин за извршење, природу земљишта које се просеца, подграђивања, црпљења воде, употребљене моторе, справе за изношење ископане масе, време прекида или обуставе рада и њихове узроке, запремину исцрпљене воде, напредовање дневно ил: недељно, употребљене количине барута, динамита и челика, број испаљених мина, дубина рупа, ит. д

Ако би бунари били замењени побочним косим галеријама, треба све ове податле узети и за њих.

Пробијање тунела.

Свака нападна страна тунела имаће засебну рубрику, у коју ће се унети: датум почетка рада, начин извршења пробијања, средства употребљена на, пробијање начин транспортовања избивене масе, места где је овај материјал употребљен или депонован, број радничких екипа и трајање рада једне екипе, средње напредовање дневно, састав земљишта на које се наишло и т. д;. треба сачувати и поједине примерке разних пробивених слојева: забележити инфилтрације воде, њихов значај, предузете мере противу воде, одводњавања, црпљења и т. д. набавке сваковрсног материјала, барута, динамита, фитиља, буктиња, зејтина и Т. д.

Не треба заборавити на шта је употребљен ископани материјал у тунелу или на ком другом месту.