Srpski tehnički list

— 243 —

Цеви мањег пречника и ако су знатно јефти-

није, нису узете зато, што би се локомотиве у станицама где се снабдевају водом дуго бавиле ; тако за узимање исте количине воде, а из цеви пречни-

ка ддт/тп требало би око 16 минути.

Све су цеви и делови (Рогтаске) израђене по немачким нормалијама из 1882 год. Цеви и делови са муфом заптивени су кудељом и заливени оловом. За заптивање сваког муфа цеви од 100 т/т утрошено је кудеље у влакну око 0:185 кгр, а олова око 1:35 кгр.

Цеви од 70 т/т са ободом („фланшом“) спојене су шрафовима од 5/4 дужине 7бтут, а заптивене су оловним прстенима од бт/ут дебљине и око 0'508 кгр. тежине,

Да би издатци за набавку цеви, кранова и за полагање цеви били што мањи у крајњим станицама узет је само по један „Кран“ за воду и то у близини ложионице, али је вођено о томе рачуна, да се доцније, ако буде потребно, може вода одвести у станицу, те да локомотиве могу узимати воду и у самим станицама.

У осталим станицама на прузи кранови за воду постављени су између главних колосека у одстојању 140т.

Да би у магацину било што мање резервних делова пазило се нарочито, да се за ове водоводе

употребе што је могуће мање разних делова (Когта ске)., За цеви са ободом од пречника 70т/т

и Зт дужине употребљени су само ови де;ови: „Е — делови кривине од 90", а за цеви од 100т/т и Зт дужине. са муфом

Е—делови, А—делови од 19 ту/т иод 10 т/т, К—делови од 459 и кривине од 900,

Кранови за узимање воде, отвора су 100ту/т висине 2650т/т, дужина излевка 1000т/т, осигурани су од мраза помоћу славине за испуштање воде из луле краника.

За прање локомотива и за гашење пожара у

ложионицама постављени су хидранти од 70т/т отвара за пролаз воде, а одговарају цевима, које су положене под земљом на 1,25т. За сваку водостаницу израђен је засебан пројект из кога се могу видети сви делови.

Београд 27 УМП,1910 Милош В. Илић инж.

Грађевински ДневннЕ

ИЗРАДИО Милош П. Стефановић инжењер (свршетак) Насити. Код сваког насипа треба забележити: Стање терена у тренутку извршења, порекло и природу материја за насипање, слегања, клизања и њихове узроке, штете учињене изливом бочних потока и јаруга, застајања у раду и њихове узроке

(грађење објеката, калдрмисања и друго), доба планирања, узвишавања, и проширавања, засејавања, побусавања, засађивања и т, д.

Исто тако треба забележити ситније споредне радове: дренаже, изоловане потпорне зидове, који не би чинили велике зидне масе и имали нарочитих вештачких објеката.

Ако би ипак после дефинитивнога планирања и извршења појединих радова биле потребне поправке или чишћења, онда и то треба унети у дневник као и узроке са којих је то наступило. Девијације друмова, путова, река, пошока и вода.

За ове девијације путова и водених токова треба означити, односно земљаних радова, све што је речено напред, датуме, начине и средства за извршење, непредвиђене случајеве, порекло употребљена камена; утврдити време и стање када су поједине девијације предате саобраћају пре самог и званичног пријема њиховог.

Вештачки радови.

Вештачких радова има двојаких:

1. Копање 2, зидање.

За копање темеља треба забележити: датум почетка, начин извршења, транспорт ископане масе, обурвавања и њихове узроке, подупирања, црпљења воде.

за знатнија црпљења воде, треба детаљно описати инсталацију црпки и водити тачан рачун 0 њихову раду као и нераду.

Треба означити геолошки састав фундамената.

На подупирања и оплаћивања треба нарочиту пажњу обратити, нарочито на разлику, ако се грађа први пут употребљује или је већ била употребљена. Ако би који старији орган, инспектор, управНик, дошао и наредио да се подупирања ојачају, онда и то забележити.

Ако се догоде обурвавања, забележити узроке и последице.

Ако је ископани материјал привремено депонован то треба забележити као и време употребљено, за његово доцније разношење,

Све несраћне догађаје утврдити са потребним подацима и објашњењима.

Ако би се копања вршила спомоћу галерија треба обележити димензије њихове, подупирања, обурвавања, квашења, начин и средства за извршење, геолошки састав, дневно напредовање, једном речи све што се односи да извршење посла.

Побијање шипова треба уписати у свима потребним детаљима.

Усмена наређења као и примедбе предузимачеве треба као што је напред речено, такоће унети у Дневник.