Starmali

„СТАРМАЛИ" КРОЈ 9. ЗА 1880.

Публике је било пуно, кажу да је било неколико и Несрба.

Ћира. А бога ти, Спиро, шта је то да Титељани нису иоздравили Стојковића, кад је оно била светковина? Сиира. Мани се тога посла! Ко ће теби угодити : је си л' пре две године викао на њих (кад је био избор посланика) што су тако здраво иоздрављали Стојковића!

Ћира. Шта је то са тим Протићем у Београду. зар већ није више дворски маршал ? Сиира. Та чим је наименован за маршала, мени је одма изгледало, да ће ту скоро бити марш . .! Ћира. Је си л' ти путовао кадгод из Титела у Перлез по оној долми нуз речицу Бегеј ? Сиира. Нисам, ћиро брате, јер мени се мој жиеот још мили, имам ситну дечицу.

Ћира. Какво ће бити то „ссхЈиоуображавајуће се друштво" мађарских (ужа, у Новом Саду ? Сиира. Па питај оне Србе, чијим новцем се то друштво оснива. У Ш Т Ж П Ц И. Д Новосађаеи продају скеле и чамце, што су снремили били ради прореченог потопа и љуте се што је потоп изостао, те су бадава трошили новце.

+ У Перлезу, Фаркаждину, Ченти и т. д. нашао је један старинар на неким кућама црне таблице са овим . Дуго је лупао главу шта је то

натписом:

3020528328

и на каквом Језику, док му не протумачише да Је то мађарски и значи .82Е82Р02БЕ", а како туда нико незна мађарски, то су многе табле случајно натрашке изврнуте, а таблице је власт раздала да се меће на куће, где се иече ракија, ради порцијаша.

§. У новосадској позориштној дворани давана је дилетанска мађарска и немачка представа у корист „самоизображавајућег се друштва" ђака мађарске гимназије.

? Кажу да вармеђски велики бележник у Бечкереку ТабаковиИ није само оебе убио, него и Хертелендију.

Нашим старинарима.

„Стармали " је поред многог камења, на које наилази и који су му доста пута камен претиканија, наишао и на једну плочу с овим грчким натписом, те моли ако је коме нашем научењаку могуће, да нам је разреши. Ујг, ЉуиЈои <)1 ВшШС сј' ое 81У.Ш §ОЕ,УЦ у!и()С, јј > а:- §1хш д'6'$у џушик оуоо) иа@' 1т.

Циганске песме. III. Гуле деле рупуне, Черо де е ромњаке, Черо ме на камава, Те дињас лаке девла. Моју жену кад би хтео Већ да прими благи бога, Па и у сред раја свога! Ма ја тамо не доспео. IV. Те ме џав е квика бос Миндиг тернорес камос; Нико фурес камавас; Те сомнака давелас. Сто година још да живим Љубила бих момка свагда, За маторог ја не марим, Ма ми дав'о врећу злата, V. Пал е ромњи пиравас, Те е ромња камавас; Ромња манге кинавас, Те пирани ме авлас! Те манге со анелас? Чорипен те фурибен! За љубави жеднио сам, А за женом тежио сам; Жену најзад добио сам, Ја њу чесго љубио сам! Па шта сам се тим хаснио? Отрц'о се и згурио! (Наставиће се.)