Starmali

»СТАРМАЛИ* БРОЈ 12. ЗА 1884-

бв

ни поштени. Јер у времену данашњега шовинизма и корупцује то је најбоља препорука.

У Уљму је, као што чу.јемо, командован читав в о д хусара, ради слободнијега договора. (До сада се кортешовало в и н о м, а ево сад већ почеше и в о д о м.)

Сачувај боже, али ако се у Уљми догоди оно, на што се канда смера, онда ће се „Турски Марод" томе тако обрадовати, да и 3аставу" неће више звати „к р в а в о м Заставом." Има људи, који су против п а с и в н о с т и, али кад почну своје разлоге разлагати онда им из сваке речи пасивност режи.

Али заједање и уједање пије никад водило заједници ни уједињењу.

Даклем Београдока ће се скупштина држати у Нишу (у ослобођеним крајевима) -— јер се мисли да су ти крајеви ослобођени од јавнога мнења.

Умољава се уредништво „С. К." да свога сарадника који у стиховима пише „Шта бива по свету" поклони „Стармалом."

Јесте ли читали сриски превод Жил Вернеовог дела „Зелен зрак?" Ту вам није само зрак зелен, него и превод з е л е н. Зреле су само оне силне штампарске погрешке (даклем могле би отпасти.)

Ко би рек'о! Ој Шајкашко мила, Да л' си кадгод снила, Да ће твоји синци Постати Тисинци? Те решити данас Да кандидат за нас Мора бити Тисин Одани кларисим!? И ,,3 а с т а в а" да ће Радњи оне браће Када стану бират' Бурно аплаудират'!?

А6.

0 б ј а в

29 април. — Данас ће се у Панчеву држати парастос једном Бечкеречком грађанину. Поред тог нек се и то зна да је данас у Уљми в а ш а р, млоги су Панчевци отишли тамо са својим н о в и м е с п а п о м. К.

Ђука. Шта има пово? Шука- Има нових г у ш ч и ћ а. Ђука. И шта још? Шука. И нових програма. Ђука. Па треба их пећи на ватри. Шука- Шта, програме? Ђука. Не, него гушчиће.

Ђука. Колико има миља од Будапеште до Кикинде? Шука. Нема ту м иљ а николико! Ђука. А како опет то? Шука. Нема ту м и љ а и радости, него туге и жалости! Ђука. Даклем колико има посланичких кандидата у Шајкашкој ? Шука Тите л хоће Сабовљевића, Ж а б а љ Мандића, Гардиновци Тошу Бекића, К д ћ хоће Џамбаса из Кусића, Ч у р у г Живка Богдана Г оспођинци Бладу Мајивског, Н а д а љ Милана Грозног, М о ш о р и н Каменка ; Л о к Нику Максимовића, К о в и љ солгу Раића, ђ у р ђ е в о Касапиновића, Сентиван Барбоса из Врачевгаја а Вилово Јоту Грујића (јер и он је „либералне" странке, а жабаљска је конфереција решила, да посланик њихов мора припадати тој с/гранди). Ђука. Е па то ће они сви једногласно изабрани бити, те на угарском сабору „согозт. лгобве 1 ' сачињавати. Ђука. Би ли ти мени знао казати ,,Шта бива ио свету? Шука. Читај „Срп. коло" бр. 32. пак ћеш видети, да по свету највише „бива" р ђ а в и х с т их о в а. Ђука. Бога ти како сад изгледа она Му г њ ача у Шајкашкој ? Шука. Здраво је нарасла : сад почиње од Титела, па се разлила пусто преко целе Шајкашке све до Надаља! Ђ^ка. Ал' храбри шајкашки бирачи ваљда ће је и сад умети онако славно прегазити! Аб.

И В Е Р Ј Е. лг I „Застава" вели (бр. 65) у свом уводпом чланку, да се у новом програму „садржијезгра оног и с т о г (бечкеречког) програма." Дакле је ј е з г р а бечкеречки програм, а кикиндски је онда љ у с к а. Е пак што се онда препиремо? Учините ви с љуском оно, што се с њом обично чини: т. ј. одбаците је, пак ће остати