Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 675

На овим састанцима евршаван су редовни друж. послови и по сваком донесене су и одлуке, које ће се саопштити коме треба. Ну поред редовних послова рађено је и ово:

РХХУ

Председник саопштава. да је умро члан Удружења Авда Карабеговић, уочи св. Николе, и пошто се због тога није могао држати редован састанак. на коме би се решило, да и Удружење узме удела у његовој сахрани поред личног учешћа и материјалном помоћу. Стога се неколико чланова Глав. Ообора споразумело са неколико учитеља из Београда, као члановима Удружења: да се за пристојнију награду пок. Авде пошље Лозничком Обл. Учитељском Друштву сто (100) динара из касе Удружења и тражи да се овај издатак одобри.

По овом се повео дужи разговор између чланова Глав. Одбора а у том разговору истицане су уопште саће покојникове и утврђено је:

1. Да је покојни Авдо био вредан и ЛОРАр члан Учитељ. Удружења.

9. Да је код нас свршио Учит. Школу, где се, као Србин Мухамеданац, запојио правим српским духом, као и жарким пародносним осећајима, који су и у његовој млађаној души израније тек тињали, а овде се разбуктали у велики пламен, који га је загревао и као учитеља и као Орбина на озбиљнији рад на народносним нашим задацима, што је он и чинио са пуно пожртвовања; 3. Да је због таквога свога рада био кињен и апшен од стране аустроугарских власти, кад им је у домашај дошао, пошав у М. Зворник, место свога учитељског опредељења, да ту, као учитељ муслиманске деце, запаја и развија у њихову млађану душу праве и ничим непомућене српске осећаје, а из вреза своје велике, патриотске душе;

4. Да је пок. Авдо био јака спона братске слоге и истрајности између православних и Срба Мухамеданаца у Херцег-Босни,

"на чему је спонтано и истрајно и сам радио и доста тој братској слози доприносио;

5. Да је покојник био угледан и доста обилан српски песник, песме су му правим српским духом, а одсевале жаром истинског српског родољубља, одушевљавајући своје сународнике на истрајну

43%