Učitelj

676 УЧИТЕЉ

братску слогу Срба све три вере, пророкујући да је само у тим чињеницама сигурна залога на делању за потпун сигуран успех ослобођења. тамошњега српског живља од непријатеља, који му прети уништењем вере и народности. Са свега тога Главни је Одбор једногласно решио: –

Да се издатак од 100 динара, на, пристојнију сахрану пок. Авде, одобри. Сем тога да о пок. Авди изађе некролог у „учитељу“.

ШХХМ]

Чита се Правилник књижнице Учитељ. Удружења по нацрту г. Светислава Поповића, који је с неким изменама примљен уз одлуку: да се тај правилник штампа у дружинском органу „Учитељ“, као и да ће он имати силу важности, кад га и скупштина одобри.

РХХУШ

Прочитан је меморандум по нацрту г. Станише Станишића, којим ће се учинити апел на све учитељске корпорације у културним државама због неправне основе анексије српских земаља Босне и Херцеговине од стране А.-Угарске. Главни је Одбор пажљиво саслушао тај меморандум, који је исцрпно написан, учиипо на њ неке мале примедбе и допуне па је решено:

Да г. Станиша, према овим омањим примедбама и допунама преради тај меморандум, као и да га скрати у колико то буде могућно. Затим, да се меморандум преведе на потребне језике према пржавама у које ће се слати, па тада и испослати га учитељским корпорацијама тих држава. Меморандум ће потписати сви чланови Глав. Одбора.

Секретар Председник Летар д. Лукић Урош Благојевић, с. р. Потпредседник,

Ђорђе Јовановић.

Чланови: Свет. Лоповић, Груј. Аџемовић, Стев. У. Ђорђевић, Мих. М. Станојевић, Станиша 6. бтанишић, Ант. М. Стојиљковић, Дим. Н. Лазаревић. У