Učitelj

ЛИСТАК

УЧИТЕЉ НА ПОСЛУ.

по роману „Учитељ“, од ЕДМОНД Де АМИЧИО,

(Наставак).

Утисци издавача уџбеника. Један од сабеседника Самиса, издавач уџбеника, који је имао прилике да походи доста школа, прича ово:

— Има ствари, које никада не могу да заборавим. Имао сам прилике да видим оригиналног учитеља, који је пристао да ради у сеоској школи за 200 или 300 лира (лира == 1,14 дин.). Чим изгреје сунце, он би наоружао своје ђаке колицама, лопатама, грабуљама и другим пољским справама, па би с њима заједно ишао да обрађује њиву, која му припада. Тим поводом он је измислио васпитну теорију, основану на принципу Песталоцијевом, да је „земљорадња најбоља. врста школског стручног рада“. Треба — говорио би учитељ — привести човека к земљи, наше опште матере; рад је извор унутрашњег спокојства, правствености и свих добрих идеја. Што на основу тога он гони децу да му обрађују њиву. А да би их научио домаћем газдинству, он им заповеда да раде у кухини, да чисте подове, секу дрва, чисте обућу.... Сви су се присутни насмејали.

— Ну срећом, — наставља издавач, — наилазио сам на одличне учитеље, који су сушта противност горе описаном учитељу. У омањој општини (. наишао сам на учитеља од 30 година, прави феникс (баснословна тица). Благодарећи своме такту, памети, добрим поступцима, он је успео да буде вођ целога села. Не могу се избројати сва добра, која је починио. Он искорењује празноверице, мири непријатеље, изводи на пут рђаву децу, буди љубав