Učitelj

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД 197

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД

а) РЕФЕРАТИ,

Буквар! написао Милан Косановић учитељ. Друго- подрављено издање, Београд. Штамиа Д. Димитријевића. Цена 50 п. дин, (Година штампања)

Наши педагози и теоретичари већином су немачки ђаци. Они копирају немачке педагоге и тако је и наша букварска књижевност копирање немачких аутора. Ми смо навикли веровати како јеу Немаца све најкултурније и врло нам тешко пада ако није у том духу неки изум; а у нашем наставничком послу није још ништа изван сумње. Обично је правилно онако како мисле они, њих је Министарство просвете повластило, а ови се опет ни у једном букварском питању не слажу. До данас су се сложили једино у томе. · да је „Буквар прва књига која се даје ученику у руке“. Све остале захтеве остављају писцима буквара да их по вољи бирају и примењују, па да им дело суде и осуђују према свом убеђењу научном, а код нас је онолико педагошких убеђења колико и педагога.

Једно то, а друго правила о штампању уџбеника укочила су свако литерарно усавршавање уџбеника наших основних школа. Велика је смелост г. Косановића кад је штампао овај свој буквар. Он се нада да ће се прекратити ова реакција, а да ће га другови и сада помоћи. Његов буквар има на то права, јер учитељ треба. да се служи књигом, која и њему и ђацима олакшава напоре.

По мишљењу наших теоретичара овај би буквар био и добар и лош — према приликама, зато га према њиховом мишљењу и не треба посматрати, већ га ваља посматрати као средство, којим ће се ђаци лако научити читању“

Тежња да се помогне учитељу унела је у буквар припремно цртање, слике, нормалне речи, помоћне црте и др. а тежња да, се помогне ђаку у првом читању унела је у буквар поделу речи на слогове и гласове, а ове је распоредила или фонетички или графички у ред. Тежња да буквар буде књига увела је у њега причицу, опис, загонетку, песму, ит.Д. Све ове тежње опет хоће да се усаврши „метод читања и писања“. Писци буквара морају

1 Пуштамо овај реферат г. Вујанца ради неколико врло лепих опазака на појаву овог Буквара, ма да се не слажемо с многим мислима изложеним у њему. Уредништво.