Učitelj

из школског ЖИВОТА 361

Станиша С. Станишић

МРАЧНА ОБЛАСТ ШКОЛИНА (МИСЛИ И УСПОМЕНЕ, КАО ПРИЛОГ ЗА РЕШЕЊЕ УЧИТЕЉСКОГ СТАЊА

0 школским благајнама и Фондовина.

Ја сам у неколико примера расветлио поступак како учитеља тако и општинских власти у послу склапања и извршивања школскога буџета, те основне подлоге, која држи школу и њено благостање. Разуме се, да је школска благајна само производ тога буџета. ·

Па да ли те касе постоје и да ли су образоване онако, као што то закон о осн. школама прописује и наређујег

Школских је каса у нас врло мало. И ако их има одвојених на артији, у ствари их нема. Општински одбор и суд никад нису вољни (>) да део општинских прихода предаду школи на расположење. Срећна би школа била са овако уређеном касом.

Многи су наставници дошли у сукоб с општинском влашћу, кад су у том погледу хтели вршити законска наређења и није им било лако.

И сам Министар просвете, који је у таквим случајевима увек био на страни закона и учитеља, остао је од стране општинских власти — непослушан. Ми смо имали у рукама више акта министарских, којима наређује овоме или ономе суду, да законски пропис о образовању школских каса — изврши. Акта стоје у архиви већ неколико година, наређења се не врше. Свега, што је у том правцу било дато задовољења правди — јесте неколико малих новчаних казни, на које је министар осудио непослушне кметове. Неписменим вршиоцима закона у општини, на чију некултурну заштиту рачуна народна школа, задају страх само наређења војне власти, а просветне наредбе су за њих споредна ствар и нешто, што се не мора извршити...

Међу осталим узроцима, који чине, те кметови држе у својим рукама школске благајне, као што су: — неповерење према учитељу, — џимрилук, — лични интереси, — низак појам о школи, јесте и један страшно осетљив узрок, а то је: Долагање разуна. Кметови и рачунополагачи обично, услед своје неписменсти, пате са полагања рачуна. Њихове су ћате обично врло несавесни људи, а уз то невични вођењу и склапању рачуна.

Разуме се, да је врло мучно председницима решити се, — као

УЧИТЕЉ 24