Učitelj

362 УЧИТЕЉ

што сам видео то у једној општини, — да се школски буџет, разрезан према непосредној порези на главе, купи уз порези предаје школском благајнику, — да то раде, кад уместо издатка на школе могућим новцем исплатити општинске или државне издатке! Те тако школска каса оде на попуну пореза, приреза, на плату судског особља и т. д.. А учитељу се рекне: или као што се то десило у једној општини, школа је распуштена зато, што је нестало било — дрва. Кмет вели, да је покупљен прирез за дрва, и потрошен и сад нема другог посла, но да општина чини позајмицу школи, нишанећи тиме на оно неколико облигација, које чини школски фонд, те мислећи да позајмицу отуда наплате!...

Велика је погрешка, што неки учитељи, који нису одвојили школску касу, — не држе у својој архиви или оригиналне или преписане квите издатака на школу, или бар уђу у траг тим издацима, —" те тако да имају тачан преглед годишњег трошка на школу, или бар уђу у траг тим издацима, — те тако да имају тачан преглед годишњег трошка на школу, како ради статистике, тако и ради упоређења са општинским рачунима, који обично много мећу на школу — много више, но што је она у ствари потрошила. Овако се статистика попуњава према податцима из књига општинског суда. Уосталом, сада су рачуни и издаци у рукама самога школскога благајника, који их склапа и за њих одговара, те је мање бојазни од неисправности и злоупотреба у њима.

Штедљивост, коју би школски одбор, у руковању својом касом,

свугде провео на корист богаћења исте класе, — код општинских се „касе хранилаца“ претвори она у ципилук, али у корист своје и општинске касе. Има случајева, где кметови партију на дрва просто придигну, а дрва, кулуком, доносе из општинске шуме, под видом куповине ! Отуда се набавке за школу врше овако. Кмет узме рис артије, бутелу мастила, кутију пера, туце плајваза, кутију коверата и т. д. и од тога преда школи или половину или четвртину, петину или какав ситан разломак, као да даје из свога џепа, — а целокупан рачун тога издатка, који трговац, у име процента купцу — начини обично већим, — бележи се у књигу општинских примања и издавања на рачун школе. М онда контрола не тражећи података од учитеља, колико је суд на школу потрошио, даје разрешницу кмету, као рачунополагачу, за исправне рачуне.

Због тога, што многи кметови системски раде на убијању

угледа школи и учитељу, они сваком приликом, кад узимају порез

| | | А | ] ; ј 3

па и