Učitelj

524 Вранц Ернест

Концентрација наставе треба да успостави везу између насшавних предмеша, која ће да осшвари повезаност и збијеност. наставног градива у правцу разредног васиштног циља, али која. ће ипак показати преглед целокупног школског рада.

Тако школа и живот ступају у најтешње односе.

Оваква дефиниција, која је данас у педагошком свету уобичајена, тражи неко нарочито језгро концентрације. Пошто смо задржали предмете, може се ово језгро наћи само онда кад смо одредили јединствене разредне циљеве, о којима је већ било речи у глави: Начелно мишљење.

Језгро и основа концентрације наставе је годишњи васпишни: циљ појединог разреда. С обзиром на овај циљ врши се обрада методских јединица, распоређених према појединим предметима на недеље или месеце, а које се увек узимају у облику животних исечака или проблема, из збирке наставног градива.

Концентрација наставе без концентрације градива је немогућа, као што је немогућа свака идеја концентрације тамо где је стварни живот распарчан.

Лан на пр. не спада само у ботанику, вуна не спада самоу зоологију, али обоје спадају у проблем: „како се одевамо“. Ово је важно за живот и требало би да се обрађује у [ разреду више народне школе, где се истиче природа. При томе може да се помене прачовек у животињској кожи, штављење кожа у обрту и индустрији. Преко преслице и старих прича о вилама доћи ће се до памука. Од примитивног пастирског живота и памучних плантажа пређе се на увоз памука из страних земаља, а према томе и на незадовољство домаћих ткача. Модерна техника показује напредак столећа; рад који је некад радило у текстилној индустрији 100 радника, може данас да изради једна машина. У основној школи проблеми се само констатују, у вишој народној школи исто градиво се дубље проматра и то с обзиром на узрочне везе општег значења.

И угаљ не спада само у минералогију или у хемију. Код њега се намећу важна привредна питања. Морамо упознати рудара, његове навике, говор; несреће у рудницима; руднике код нас и на страни. Морамо обилазити, барем у мислима, ровове, упознати се са постанком угљена, са његовим дестилатима, са индустријом, са железницом, са ценама, царином итд.

Укратко речено: пред ученицима треба да се развије цео животни проблем, који по својој садржини спада у Ш разред више народне школа, где треба да се истиче техничко образовање.

На овим примерима види се да је концентрација наставе тесно везана са концентрацијом градива, што треба да се истакне у наставном програму.

Резиме: Наставни програм треба да фиксира разредне васпитне и наставне циљеве, чија стварна као и целокупна моралноваспитна садржина чини основу за концентрацију наставе у народној школи.