Beogradske opštinske novine

ГОДИНА Х. _ .. Милан Петровић и Мата Јовановић објашњују, да би добро било да се мишлење комисије прими, пошто се тиме ничији интереси не штете а Бељино имање добија толико простора, да се на њему може подићи угледна зграда. После овог објашњења одбор је усвојио мишлење комисије односно извођења ове ригулације. Секретар чита извештај комисије, која је одређена да изради правила за таксирање жлеба. Веља ТодоровиК. Изјављујући захвалност комисија на њеноме труду око израде овог извештаја, предлаже, да се исти отштампа потом поднесе одбору на решење. Одбор је изјавио захвалност комисији и решио, да се штампа у новинама и засебно. По овоме је повишена цена лебу од 22 паре на 23, која је цена почела вредеги од 6. Маја. Састанак је закључен у 9 г |о часова по подне.

држан. 7. Маја 1392 год.

Председник. Отвара одборску седницу, и моли, да се саслуша записник прошлог састанка. (Секретар прочита). Еоста ГлавиниК. Примећује да при решавању и исплати набавке прстенова за спајање водовода са кућама није казано иа које ће се партије исилатити та сума. Решено да се исплаги из зајма одређеног за водовод. После овога би записник усвојен. На преддог г. Мате Јовановића буду изабрана повереништва за сваку ноједину улицу где се гради калдрма, да надзира- | вају радове. Секретар чита протокол лицитације за нрављење привр. калдрме у Немањиној улици. Одобрава се. Држана је лицитација и за давање под закуп кошење траве. Понуде су учињене за траву у малом калимегдану 308, у опјптинској расадници 64 20, у новом сењаку 73*90 за попашу код кршне ћуприје пону;ђено је 720,05, за косидбу у сгаром гробљу 165 50 дин. Одобрава се. Поп Таса Капетан Спасић пита, да ли општина има права да нродаје ову траву из црквене порте. А. ОдавиК. Прихваћа примедбу поп Тасе и предлаже да се ово питање упути општ. правозаступнику на мишлење. Председник изјављује, да ће се ово питање расправити засебно за будуће прилике. После овога саопшгава да дунавсво коло јахача приређује утакмице ради награде одгајивача најбољих тркача, коња одгајених

_ - 257 у нашој отаџбини. Тај рад од општег је привредног и вигешког значаја. С тога је се коло јахача и обратило с молбом поред осталих установа и општини београдској и тражи помоћ како би се ова намера друштвена могла што боље осгвариги и како би се што већи интерес код одгајивача момогао показаги при нези коња. Друштво је већ добило од државе извесну помоћ, оно је и од многих имућних и одличних личности у земљи веома добро пошомогнуто. Оно приређује трку и изложбу на Спасов Дан, 14. ов. месеца, и мисди да би му требало указати какву помоћ, Веља Тодоровић предлаже, да се изда колико је даго и лане, ако је дато 500 дипара. Иначе да се да најмање толико. Одбор је одобрио издатак од 500 дин. из партије на ненредвиђене трошкове за ову цељ Председнцк изјављу,је, да је на реду извештај о тражењу кнеза Гагарина. (Секретар прочита.) Ђока Нешић противан је предлогу комисије да се кнезу Гагарину рачуна трошарина на гас на нето тежину, него да се посгушЈ по закону. Председник сдаже се са примедбом Ђ. Ж. Нешића. Пошто су још неки одборници говорили иротив предлога комисије чувајући закон од повреде, би решено да се наплаћује трошарина на гас на бруто тежину без раздике према свавоме. Секретар чита извештај комисије о кауцији Панђедовој. После неких објашњења би решено да се усвоји мишлење комисије, да се не може вратити кауција К. Панђели, пошто не подноси доказа да ју је положио, него нека се обрати нрвостепеном суду ако на ово не пристаје. Састанак је овај трајао до 9 час. у вече.

држан 11 Маја 1392. године

Председник. Отвара састанак и моли да се саслуша записник пропмог састанка. (Секретар прочита). Прима се. А. ОдавиК. Предлаже да се калдрмвше веза између доње и горње Јованове и Добрачине улице. Мата ЈовановиК. Мисли да овај предлог ваља упутити на оцену комисији која је одређивала ред но коме се имају калдрмисати улице у Београду. Ако она оцени да ово треба калдрмисати, не би имао ништа против тога, само ваља овај предлог да прође тај пут. * А. Одавић Изјављује, да је чуо од инжињера да ностоји решење о калдрмисању и овог једног парчета улице и ако је тако, тражи да се то одма и у најкраћем року изврши. Председник. Одговара, ако ностоји то решење да ће се одма предузети рад.

БРОЈ 25. Ђока Нешић. Моли да се нареди инжињерском одељењу да изда предузимачу у Фишекџијској улици нивелегу како би могао рад одпочети, те да неби људи трпили незгоде јер им је било доста да трпе 2 и по године. Председник. Поводом молбе Ђ. Ж. Нешића председник објашњује, зашто се задржавају послови у инжињерском оделењу, да је то са недовољне снаге и да би је требало умпожиги тако, како би и нови управник, кад дође, могао све послове на време свршавати. Љуба ЈовановиК. Предлаже да се овласти председник да може узети привремено у службу општинску неколико техничара, да се послови заостали посвршавају ако то не би трајало више од 15 — 20 дана. Председник. Изјављује, да би требало за иосвршавање свију хигних послова, одобрити да се и преко одобреног буџета могу 2 — 3 лица технвчка узеги у службу оншгинску. Мата ЈоваиовиК. нотномаже предлог председника. да му се одобри да на терет ванредне партије пабави особље техничко за време док послови трају, а кад се то посвршава онда ће се то особље одпустити. Андра ОдавиК. Предлаже, пошто је чуо да је Смедеревац дао оставку, да се задржи у службу као давнашњи општински инжињер коме су све ствари познате, па ма му се плата и повисила. Председник. Потврђује, да је Смедеревац дао оставку, но да он исту није изнео пред одбор с тога, што има изгледа да ће се с њиме моћи споразумети те да ће повући остовку натраг. ^ После овога одбор је одобрио да се на терет паргије за непредвиђене трошкове, поред редовпог буџега, набаве још 2 техничка лица. Председник саопштава да је на реду питање о таксирању хлеба које је прошлог састанка остављено да се реши на идућем. Комисија којује одбор одредио из своје средине, предложила је ово : (чита из извешћа оно што она предлаже. А. ОдавиК. Предлаже да се овај предмет и сада одложи, пошто није присутан Др. Поповић који би имао да даје нужна обавешгења с тим, да се Др. Поповић нарочито позове у седницу. Одбор усваја оиај предлог. Секретар чига извешће о прегледу каса на дан 31 Марга 1892 год. Никола Р. Поаовић. Чини ове примедбе на извешгај комисије за преглед каса : Нађено је да се води дупло пњиговодсгво у трошаринској управи и опег да у томе има погрешака, на комисија није могла да прегледа, већ издала наредбуда се поправка изврши. Друго, комисија наглашава, да има авта о издавању у трошарини а нема ни једног који то потнисује да се може издати. То је погрешка преко које одбор не сме ћутке