Beogradske opštinske novine

БРОЈ 25._ да пређе и с тога пита председника, да ли је поводом овога рађено штогод на поправци је ли паређено управ. трошарине, да он зато што наредбе погписује, да ће одговарати ако што незаконо нареди. Код водоводне управе, комисија вели, да је нашла неке признанице у место готовог новца; по којима је издат новац аконто рада. Тај рад у колико је израђен, нико није оверио. Водоводна комисија има свога инжињера и потпуно персонала, па је дужна да води бригу и о привременим издатцима. Ово је доста јака приметба од стране комисије, на коју одбор греба да обрати пажњу. Комисија тражи да свако издавање овери надзорник рода. То је нужно, јер се тако и овде у суду ради. Односно неуредпости у одељцима врачарском и варошко дунавском моли председника, да нареди да се што пре ствари доведу у ред. Иредседник. Одговара, да ће се све учинити ради извршења предлога комисијског означепог у овом извештају. Тврди, да је већ одреЦна комисија, која врши предлог каса. Ђ. Ж. НешиК предлаже де се подблагајнику да и други посао, поред овога што сада врши. Тако исто да се књиге за прикупљање прихода по одељцима на један начин воде. Председник у подужем говору одговара на примедбе појединих одборника и изјавл»ује да је предузео већ нужне мере, да се свима могућим злоупотребама око прикунљања прихода сгапе на пут. Љуба ЈовановиК задовољава се извеш гајем комисије и објашњењем председника и осталих одборника па мисли да треба усвојити изрештај с тим да се суду препоручи, да шго пре изврше примедбе комисијске и огклоне побројане неправилности. Лндра Одави\\. мисли даје све поимећено, шго је требало по извешгају. С тога сад треба тај извештај примити са изјавом благодарности с том наноменом, да се њихови предлози приме и изврше, а нарочито за оделење дупавског краја Председник изјављује да не само шго ће по жељи и одлуци одбора учинити, ао сам сматра за своју дужност да се све те ствари доведу у што бољи ред. Одбор прима извештај са препоруком коју јс Андра Одавић напоменуо. Састанак је трајао до 9 сати у вече.

Држан 15. Маја 1852 год. Председник отвара одборску седницу., Чита се записник прошлог састанка који се усваја. Коста Б. МијајловиД. предлаже, да се ноћни сгражари пумеришу или на ма који начин означе, како би се могли распознати. Председник ће овај нредлог доставиги управи вар. Београда, под чијом се вомандом они и налазе.

—Д5б Коста ГлавиниК пита, да ли је утврђено место на коме се има подики наша будућа кланица? Председник одговара да још није дефинитивно одређено но да се мисли да подигне на Џехановом имањукојеје општипа и хтела да купи, али продаја није била одобрена. К. ГлавиниК предлаже, да се узме у службу неколико надничара који би помагали товарење и исговаривање општинских возова те би се тако много више урадило него кад кола дуго чекају на ово. Одбор одобрава овај предлог. Председник саопштава одбору да се ново постављена калдрма врло чесго квари а то за то што земљиште на коме се поставља калдрма, није доведено у такво стање да се под теретом не угиба п да се камен може на њему одржаги стално и чврсто. Општипа има један ваљак али тај само поравњује мало шљунак али не учини земљишге набијеиим и способним да одржи калдрму трајно. Пошто ће се постављаги и коцкаста калдрма треба се побринути о чврстој подлози под том калдрмом. Та је потреба и изазвала да се општипа брипе о јачим средсгвима за одр.кање калдрме у доброме сгању и нашло се је да би нарни ваљак био за то врло подесап. Он има такав нритисак да се земљиште под њим веома јако набије. Ради тога износи предлог о набавци једног]парног ваљка и моли да то одбор одобри на терет партије за обдржавање калдрме и друмова Филиа Васаљеви^. противан је да се парни ваљак пабавља. Мика Банкови\\ мисли, да би требало да предузимачи набављају овај ваљак а пе општина. Мата Јовановик одговара Ванковићу са разлозима, да би опда било монополисано прављење калдрме, понпо не могу сви предузимачи набавити такав ваљак. Препоручује предлог председника, Коста Главини\х разлажући патребу парнога ваљка, слаже се с разлозима г. Мате ЈовановиКа и препоручује предлог председника. Др. Марко Леко слаже се с предлогом и мисли да би требало да г. Селесковић да своје мњење, од које тежине да буде овај ваљак. К. Главини\\ поред наведених разлога у корист набавке парнога ваљка примећује још, да ће се само тим ваљком моћи да одржавају друмови у дбром стану. Ђ. Новакови^ слаже се с предлогом председника с том разликом шго тражи да се деФинитивна одлука донесе тек пошто стручњаци кажу, од које тежине и какве системе да је ваљак. Никола Р. Поаови\х означује набавку ваљка као хитну и потребну ствар с тога моли да се набавка одобри а стручна комисија да каже кавав ваљак да буде.

ГОДННЛ X. После још неких објашњења одбор је • већином гласова решио, да се набави ваљак у споразуму са стручном комисијом. Председник саопшгава акт управе вар. Београда којим тражи, према ономе што су по закону све грађеване предате општини, да ова набави зграде: за савски и варошки крај. Те зграде још нису предате општини, С тога је мњења да се гражи, да уступи држава све те грађевине у својипу општини, на кад се све то сврши онда да се захгев испуни-. Одбор усваја мшење председника. Председник изјављује да је сопсгвеник зграде „Империјала" иоднео нопуду, да му опшгина откуаи ту зграду. Мата Јовановић противан је овој понуди цошто је боље да опшгина сама зида кућу по плапу, која ће подесна биги за њене потребе. После овога објашњења прешло се на дневни ред. По том се прешло на прегрес извештаја комисијског о одређиваљу сталне цене лебу. Др. Павле ПоаовиК у подужем говору објашњује као известилац комисије, таблице, шго су приложене извештају и по којима би се имала израчунаваги такса лебу. Препоручује одбору да прими извештај. Председник примећује да је г. др. Павле поменуо, да се комисија иоделила на већину и мањину. Већина је дала као додатак к цени житу број 8. — а мањина предлаже 7. Сад је разлика код њих у гоме. Милан Ђуроваћ Сава Вељановић и М. Трпковић траже, да се усвоји 8 као сталан којеФицијенат за одређивање цене лебу према цени жита. Никола Р. ПетровиК је за број 7 као којеФицијенат. Поштоје председник претворио седницу у конФеренцију рад споразума у овоме питању и иошто је после копФеренције усвојен број 7 као сталан којеФицвјенаг, би овај еасганак закључен у 9 '|о чдсова у вече.

Држан 18, Маја 1892. год.

Председник мош да се чује записник прошлог састанка. (Секрегар прочита.) По усвојеним извесним папоменама г.г. Главинића и Др. Т. Л.ека — прими се записник). Председник извешгава одбор, да је на глас, да ће учени Србин Л.ичапил Никола Тесла походиги Пешту, умолио два одборника и г. Ђ. Станојеаића да га тамо походе и да га замоле: да учани част престоници свога племена, нашој вароши Београду да буде њен госг колико му буде времена било на расположењу и да нам том приликом, ма и посредно, цомогне својим у свету признатим знањем, нарочиго у питању нашег електричног осветлења вароши. Моли одбор, да одобри овај његов поступак а и трошкове који би били око дочека учињени (одобрава се).