Beogradske opštinske novine

Број 33

— 180 —

Год. XIX

V По прочитању акта одељака Управе града Београда АБр. 6969, 6980, 7026, 7027, 7060, 7061, 7096, којима се траже уверења о владању и имовном стању извесиих дица, — одбор је изјавио: да су му непознати: Никола Димитријевић, тамбураш, Јован Јовановић, штампарски раденик, Милан Јовановић, бакалски помоћник, Стеван Стевановић, овд. дечко, Тома Ристић, таљигаш, Јаков Цурикуција, овд. бравар; да је доброг владања и доброг имовног стања Франц Штибнер овд. каФеџија, и да је доброг владања и сиротног имовног стања Радисав Стевановић, овд. бурегџија. VI Председник извештава одбор, да јенадневном реду одређење одборника у смислу чл. 88. а с обзиром и на чл. 120. привременог закона о изборима чланова Народнога Представништва, за чланове главних бирачких одбора за избор сенатора за изборни округ београдски и за Београд. По саслушању тога, — одбор је решио: Одређују се у смислу чл. 88. а с обзиром и на чл. 120. привременог закона о изборима чланова Народнога Представнпштва и то: За четвртог члана главног бирачког одбора за изборни округ београдски за избор сенатора одборник г. Јован Илкић, а њему за заменика одборник г. Јанаћко М. Јанковић; а за трећег и четвртог члана главног бирачког одбора за избор сенатора за Веоград одборници г.г. Милош Савчић и Алекса М. Крсмановић, а њима за заменике одборници г.г. Михаило Штрбић и Коста Н. Лазаревић. VII По прочитању акта удружења српских инжињера и архитекта АБр. 7151, — одбор је решио: Одобрава се општинском суду, да учествујући са удружењем српских инжињера и архитекта у дочеку хрватских инжињера и архитекта, који долазе у Београд 2. августа тек. године, где ће се бавити до три дана као госги поменутог удружења и општине, може утрошити суму од хиљаду динара а на терет буџетске партије на непредвиђене потребе и расходе. VIII По прочитању модбе Најдана Најдановића овд. месара, АБр. 6258, којом тражи да му се врати 3306 динара наплаћене му аренде на маст и сланину коју је лиФеровао за војску у 1892 и 1893 години, као и по прочитању мшпљења општ. заступника по истом предмету АБр. 6388, — одбор је решио: да се молилац од овог тражења као неоснованог и недоказаног одбије. IX По прочитању молбе Антона Фича индустријалца овд. АБр. 6285 којом моли да се ослободи пдаћања 6°/о интереса надуг однеплаћене трошарине у 2500 динара, као и по прочитању извешћа општинске благајне по истом предмету АБр. 6501, одбор је решио: да се молилац јод овога тражења као неумесног одбије. X По прочитању извешћа Управе општ. трошарине АБр. 6823 по модби баштована, да им

се да рабат на растур и труљење при мерењу њихових артикала нриликом наплате општ. трошарине, — одбор је решио: да се баштованским производима, означеним у тариФи тач. 1 и 2 од сада па до конца ове године учини попуст на растур, трулеж и чишћење са 50 процената одбитка приликом мерења и наплате трошарине, као што им је то било одобрено и у прошлој години репхењем одбора од 12. августа 1900 г, АБр. 7016. XI За остале предмете стављене на дневни ред за данашњу седницу и то: саопштење наредбе Управе града Београда да се Бг. Јован Станковић, општ. лекар, отпусти из службе или без одлагања премести из кварта падилулског; одобрење кредита за набаву једне вергикалне директне четвороструко дејствујуће компаунд пумпеиједног сисајућег иједног притискујућег ветреника за црпљење воде из главног бунара у Филтар на Белим водама; извештај суда по предмету одконавања рампе пред имањем Браће Дајмака у улици „Милоша Великог"; решење по дуговању општине београдске маси Боже Боди: тражење Дим. Ђирковића трг. да му се накнади вредност барака на Зеленом Венцу; понуда Ђоке Јовановића, вајара, да му општина одкупи бнсту Милоша Великог; молба грађана Г. Јованове улице за нивелисање и калдрмисање исте улице измећу Вишњићеве и Кнегиње Љубице улице; модба Боже Живковића, индустријалца за изјаву одбора, да општина нема ништа против тога, што су цеви ткачке комп. Лимитед спроведене кроз општ. земљиште; извештај комисије о земљишту за основне школе на Савинцу; извсштај општ. правозаступника ио тражењу Милорада Карамарковића испдате неиспдаћених му жедезничких делова; преддог суда, за повећаље кредита на набаву коња за општ. потребе; одобрење кредита за исплату једног вентилатора; извештај економног одељсња о држаној лицитацији за издавање под закуп општ. земљишта у бари Венецији; предлог граћевинског одељења за повећање општинских нутара; молба Стојана Идића, општ. пожарника за осуство; модба Милице Г. Трпковић, да ј'ој општина и даље задржи под закуп њену кућу за болницу за заразне бодести; модба Мидорада Павловића за повраћај трошарине; молба Милке М. Ћелешевић, удове, због регулације Немањине улице; модба Св. Р. Христића да му општина откупи до 50 комада његове књиге, „Трговинско-занатлиски шематизам КраљевинеСрбије за 1902—1903 годину; и молба Радована Костандиновића и Драгутина Димитријевића из Врчина за повраћај трошарине; одбор је решио: да се ставе на дневни ред за идућу седницу. ОПШТИНСКЕ ВЕСТИ Председник општине г. Мидован Р. Маринковић вратио се је са осустЕа и дужност нредседника предузео 31. пр. м.

ОБЗНАНА Члан 1. правила за јавне забаве у општини београдској која су прописана од суда општине београдске 1. августа 1893 г. АБр. 4344 и од надзорне власти одобрена гласи: „Свако лице или удружење, које жели давати у општини београдској

какву год било забаву, дужно је пријавити се Управи вароши Београда и од ње добити допуст за ову. У овом допусту назначиће се, да се је молилац обвезао, да ће се према овим правилима владати и њима прописану таксу уредно општини плаћати" а чл. 9. истих првила гласи: „Ако који од сопственика или закупаца локала где се дају јавне забаве допусти да у његовом локалу какво лице даје представе и друго томе подобно, а не увери се, да је дотично лице поред допуста добивеног од Управе вароши Београда и општини таксу платило, биће одговоран општини за неплаћену таксу а поред тога и кажњен по § 326. крив. закона." Суд општине београдске приметио је, да се поједини сопственици и закупци локала. где се дају јавне забаве не придржавају ових прописа правила већ да допуштају. да у њиховом локалима поједина лица дају представе и друго томе подобно, као и да допуштају свирачима да у њиховим локалима свирају не уверавајући се предходно да је дотично лице поред допуста добивеног од Управе вароши Београда и општини платило прописну таксу, па с тога овим наређује: Да се сви сопственици или закупци локала где се дају јавне забаве најстрожије придржавају ових прописа поменутих правила ако не желе искусити последице прописа поменутих правила. Од суда општине београдске 24 августа 1901 г. АБр. 7904 Београд.

По предмету извођења канализације вароши Београда одбор општине београдске у седницама својим од 19, 21, 22, 23, 25, 26 и 28 Јуна и 2, 4, 6, 9 и 16 Јула тек. године одобрио је, да Главне Одредбе уговора који се може закључити између вароши Београда и предузимача за израду планова и канализацију Београда гласе: „ГЛАВНЕ ОДРЕДБЕ уговора који се може закључити ИЗМЕђу вароши Београда и предузимача за израду планова и канализацију београда I 1. Предузимач се обвезује да изради детаљне планове и предрачуне за канализацију Београда по општем програму, који постави варош Београд. Предузимач задужава себи право да учини предлоге за измену које му буде налагало његово искуство на том пољу. 2. Нечистота се има изливати испод вароши у Дунав. 3. ДеФинитиван пројекат мора бити готов и поднет општини на одобрење у року највише од 6 месеци рачунајући од дана кад се уговор потпише.