Bosansko-Hercegovački Istočnik

Св. 4 и 5

Стр. 163

се мало на више И. X., а око њега 4 анђела. И. Хрнстос, као и анђели намазани су црвеном бојом, који врло лош утисак на човјека чине. Све слике у олтару доста су добро сачуване. Икокостас је висок 5 метара, а толико исто и широк. Исти је од дрвета. На врху иконостаса издигао се дрвени крст, а испод њега иконе Спаситељеве, Богородичине, иконе неколицине светаца и светица. Престолна је икона Спаситеља и Богородице а за њима неколико иконица светаца. Пред иконостасом, налази се дирек и на њему 5 малих јефтиних кандила, а више врата св. олтара, налазе се два стаклена кандила ружама нскићена. У опште, црква је с утварима врло сиромашна, а како не би и била, кад се само у години 12 пута отвара, а сељака што дође о годовима, и то је с малом изнимком сиромашно. Од десне пјевнице за једно г ј 2 м. — близу средине цркве, налази се гробница, у којој се налазе земни остатци основатеља овог манастира Радослава Милорадовића. На плочи нема никакова натписа, а велика је преко 1 м. Више гробнице, на десном зиду, налазе се 3 моловане слике и то Исуса Христа, коме више главе стоји ово: 0 II к) хе. (V) II. Ова Спаситељева слика доста је покварена, па и читав низ слова сав је измрљан, игго ми бијаше врло зкао, као што ми рече и г. Христифор, да и ученом Дучићу врло жао бијаше, што немогадиј аше то прочитати, само ј едва разабрах ово: „ 0.6 Р К ", што би значило: „Воевод Радослав." До Исусове сликестојисликасв. Николе, коме више главе стојн:

О.Т.Ј|. 1ЉК0Хс1в : ЈГ:

Покрај св. Николе, налази се икона Радослава Милорадовића. Глава му је врло голема, коса дуга и црна, очи и обрве врло големс. За очи је врло карактеристично, јер су тако големе, да је то заиста пешто страшно! Брада густа, а хаљине све дуге и црвенс; рукава оба зелена, а но хаљинама налазе се црне пеге. Ноге су доста големе, а на ногама су му као чизме половне, које доста налпкују на обућу брата му, славЕТОг Милисава, основатеља манастира Житомислића — Славни Радослав (Радоје) држиу десној руципокварену цркницу. Више главс стоје 3 реда. У првом реду стоји, које једва могадијах разабрати ово:

I. ред: П©Н0©1..:| 0

II. ред: III. ред:

К.ћјО. ОГ. НТСХ1:.

ЕоеЕОДД РЛДО • :

„Војвода Радоје." Отац Христифор рече ми, да она прва два реда не могадијаше до данас нико прочитати, па ни сам учени Н. Дучић, тај српски научењак! Узрок је овоме, што су писмена измрљана, којс од насилничке руке, а које због зуба времена. Штета! На зиду више црквеннх врата, измоловано је „Успеније Пресвете Богородице", а око ње Апостоли, које је тирјанска рука покварила и изгрдила. На лијевом зиду до пјевнице је слика Спаситељева, а до њега узбуркано море с лађом. Под морем, налази се пакао, у коме је измолована ватра, у којој се људи муче. Унутри у паклу стоји ово: ХОЛНИЦИИ, мало даље КЛ/ИЛТНИЦИ, над „блудницима" стоји „блодник", а над „јеретицима" „Еретн". Ова је слика такођер доста покварена. Из „пакла" долази слика „раја", више кога ипше: Р ј Ш ЋГОсУЖвИН ; 4У сред раја стоји Богородица раширених руку, до ње воћка, до воћке ЛКРИД (Авраам), а до њега воћи-а. до воћке слнка Псака, до Исака воћка, до воћке слпка Христова. Више „раја" и ,.пакла", налазе се слике преподобних, праведпих, мученика, велико-мученика и т. д. ал је то већнм дијелом иокварено, измрљано и и куршумима изиробијано. Ова ме црква и нехотпце опомпње на она бурна времена, кад је полу-мјесец владао и рушио све оно, што је Србу најсветије, што је Србу најславније. Описав цркву из нутра укратко, примјетити ми је, да би било врло нужно, да се наши дпчни Мостарцн нобрину, те ову — заиста красну — цркву мало ноправс и црквеним утварима боље снабдпју, јер је то задужбина славног Милорадовића, потпупо заслужнла, а није ни право, да овакоиу дивну цркву нашем иемару нредамо. На даље ваљало би, да честитп Мостарци бар једном-двапут у години походе ову цркву — као што ноходе манастпр Житомпслић о Благовпјгстима и Тројичину-дне и материјално је обогате, та да јој се што прпкупи добара земље, од чега бп сс ова црква уздржавати могла. 3*