Kolo

10

Можда нисте знали, али кажу ; да и ј * прашумама животиње недел»ом ништа не раде већ ее за(5авл*ају. Један сликар, који је имао прилике да једном види како животиње у прашуми нроводе недел>ни одмор и како се забавл»ају, сео Је и нанртао слику коју вам сада дајемо. Пошто иисмо сами видели морамо му веровати да Је то заиста тако било ... ,

мхгла

ЗА ДЕИУ, ДА СЕ РАЗОНОДЕ И ПОУЧЕ

Зашто вам је иаш пртач дао ове две слике? Шта претстављају? Има ли изиеђу н.их какве сличиости или су различите? Оида у чему? Како бисте назвали Једну. а како днуг услику? Наравио, одговор Кете наћи у идућем број>, <*ли би било добро да нокушате сами да га пронађете.

ШТА ЗНАЧЕ ОВЕ ДВЕ СЛИКЕ?

С бојног поља

Проблем бр. 137 ЈЈууб. С. Петровпћ (Шабац)

ађссЗеСећ Бели вуче и даје црноме мат у два потеза.

Решење проблема број 136 (Ј. Е. Функа): 1) Кђ5—с5.

ИЗ 136 БРОЈА Одговоо на „НЕКИ ПУТ СЕ И ТО 1Ш ЗНА!" Правилно треба говорити: 1) Магаре њаче. јер коњ рже. 2) Овиња заиста грокће. 3) 'Геле муче, јер магаре њаче. 4) Коза вречи. јер пас оежи. 5) Олавуј пева. 1*ео цврчак цврчи. Одговов на „ПОДЕЛА ЈАБУ1СА" Једноме од оне четворице треба дати јабуку зајелно са корпом ОДГОВОРИ IIА „ЧЕТИРИ КРАТКА ИИТАЊА ИЗ ГЕОГРАФИЈЕ" 1 — Колубара има дужи ток (117 гсм. док Млава само 109 км.). 2 — Угиће Тимока има најпижу надморску висину од свих наших река из слива Дунава. 3 — Не. Књажевац се раније звао Гургусовац. 4 — Иако је Морава велика река њоме не плове бродови. Да би поетала пловна 8а бродове требало би најпре да се изврши читцћење корита. ОДГОВОРИ II А „ДА ЛИ ЗНАТЕ?« 1 — Артију еу пронашли Кинези, па је преко Арапа и Грка дошла у Европу. § — Чувени калуђер Вид, родом из Јаро-а на Тајну 673—735 је све године и знамените дане рачунао од Христова ро1)ења. па 1е тиме у Еврони завео данашње наше хрншћанеко рачунање времена, 3 —- Рани.те седиште папа био је Латеран до 1305 г. а те године папа француске народности подигао је резиденцију у Авињону. Када је 1377 седитнте папа враћено у Рим, Латеран је био већ руШевина. те је за седиште папског двора изабран Ватитсан.

4 — Годипе 028 кренула је једна група Араиа из Медине, бродом и дошла до Кантона у Кини. Те Арапе нослао је Мухамед. Њима је цар Тај-Чунгу помогао да иодигну џамију у Кантону, која постоји и дан дањи и миели се да је ово најстарија џамија на свету. 5 — Унотреба чаја појавила се и раширила ио читавој Кини у шестом веку. 6 — Године 632 Мухамед је оболео од грознице и умро, на његово место је стао Абу-Бекр као калифа и народни вођ. Он је био Мухамеданов најбол»и друг. 7 — Арапи су пронашли, алкал, сумпорну киселину. синус, тангенту и контангенту. 8 — Тамерлаи уживао је да диже пирамиде од људских лобања. Тако је заузевши на јуриш Исиахан, наредио да се подигне једна таква ,,'И.елекула" од 70.000 одсечених глава. 9 — Прве афричке Црнце — робове искрцао је у Америци — (Вирџинији) у Џемстауну 1620 г. неки холандски брод. 10 — Године 1554 цар Карло V је од папе Јулија Ш добио разрешење од поста с тим да сме доручковати чак и пред само свето причешће. Решеи.е из прошлог броја: Водоравпо: 1) Очи — Ђер. 2) „Пикова дама". 3) Аиоло —Дукат. 4) Иио1 -- Ашов. 5) Кафа — Маиа. 6) „Амок" — Брег. 7) Рика —' Рола. 8) Астал — Е .милу. .9) „Мартин Иден". 10) Ома (•=' олмах) — .Аша. Усправио: 1) Опа! — Амо. 2) Чип Икар — Сам. 3) Икона — Митра. 4) „Олоф" — Окат. 5) Воја — Кали 6) Адам Брен. 7) Дупта — 1'оми. 8) Ћакон — ,.Елида". 9) Ема — Вага — Леш. 10) Рат — Уиа. ,

Људн ка;и су препв^елн

Није само Жил Верн у својим романима предвиђао чуда модерие технике, која су се угла^ном еада скоро дословце испунила. Било је и других: људи, чија је фантазија сањала о делима, која су за оно време изгледала немогућна, док су данас ствариост. Тако је калуђер Р. Бекон, који је живео у тринаестом веку, за кога се тврди да је пронашао барут, и кога су звали „чудновати доктор", у једном своме снису написао и ове пророчке речи: „Направиће се једнога дапа справе помоћу којих ће бродови пловити без весала; наиравиће се кола која ће јурити баснословном брзином без икакве заиреге; ство"риће се апарати за летење у средини којих ће човек седети и управљати као вештачким крилима. Најпосле, људи ће наћи справе помоћу којих ће ићи по дну морр и и6 дну река." К у ч е Нагае тлуче мало Има доста бува. Ал' вредио је много Увек кућу чува. У дворишту наше Нико не сме ући, Док не кажем ћути Нашој малој куци. Живко Крупић уч. IV разр. оон. школв

Над се црта пвс»е страшког сна

Мшсипа. сликав. последњих дапа био иеколико пута V зоолошком впту. на иије ни чудо шго 1е после по иелу поћ сањао којешта V вези са оним што је тамо видео. Нооед осталога сањао 1е и 1едну животињу. ко|у је тако 1асно видео у сиу, да 1е сутоа могао да !"е напота. Из каквих је. мећутим. животиња састављена ова животиња коју 1е Мика видео у сну на после нагштао? Размислите мало. иа онда пеиите! . (Животиња 1е саставл^ена из делова крокодила, 1'елена. камиле, слепог миша, кои>а и ноја).

Г/од кровове и на гране. Кад настаде хладна зима, Побегоше на све стране Жалосни нам мали врапци Пахуљине снежне хладпе, Расуле се на све стране. Па надају на пољане Покрнвају голе гране. А кад ирви $раци сунца. Појаве се иза брега, Тад долази радост свима. Иарочито врапчићима. Ужице РАДОВАНОВИЋ В. РАДМИЛА ученица III разреда гимназије Решење за „Песму у ребусу" из прошлог брота: Зи(д); Ма(ч); Зи(д); Ма(ч); (р)еиа; шта(н): је(ж); (р)ак; (н)ој; Зи(дј ; Ма(ч); НИ; 1е(ж)" Лав; Зи(д); Ма(ч); Зи(д); Ма(ч); Па(с); II; (З)ека; Је(ж) Н; (тн)ебој; (Р)ис; Е; (о)ко; Је(ж); ЗД: (М)рав; А; шта(п); М; (Н)ож; Е; Зи(д); ма(ч); ме(х); НИ; шта(п); Ми(ш); М: (н)ож; Е: шта(п); ми(ш); Оме(х); Н; (Л)ек; Ми(ш); Нос; (т)ић; но; Црв; Л; ен: И; (п)ет; О; то(п); Ј; (п)ет; (н)ој; / ==. ес; = ве. Зима. змма. е. па шта је? Акој' зима, није лав, Зима. зима. па нека де! Не боји се ко је здрав. А шта може зима мени? Шта ми може. шта ми еме Иек ми носић понрвени Ето то је, то је све.

Водоравио: 1) Ти (немачки), 2) Охватам. 3) Јадранско Море. 4) Бунде^а Отплатом. 5) И једној и другој — Наше женско име. 6) Зетски краљ. — Мушко име. 7) Оавезна америчка држава. ~ Мр чика. 8) Женски оад на. ђерђефу. — Узвик. 9) Врх на коме се зауставио Нојев ковчег. 10) Погврдна речца. Усправно: 1) Облик глагола отићи. Отиадак од длвета. 2) Облшс глагола пасТи. — Молитва (турски). 3) Утучеио место на телу од ударца. 4) Време, ера. 5) Део клавијатуое. — Одбиј! 6) Напушта овај евет. — Хомера. 7) Наопако: израћује кип. — Оветли. 8) Оиа која даје живот. — Пчела нерадница. 9) Сирће. Географска каота.

Имате Једиу слику са бојног поља. Јеа> па гпаиата 1е удапила. два шпапнела сл експлодипала. А све то V близини осма« тоачни пе. Иававио. осматоачнииа иије подигиута тек онако. Ту је и осматоач, ЗаглсдаЈге само слику са свих страна. па ћете лако и бозо поонаћи осматоача. Да бисте га лакше иашли наномињемо да |е то храбао човек и да је изишао изван осматоачниие изоаћене од бетонаж Дакле. да ли сада видите где се налази осмаТоач?!