Kolo

3

бсд, ујјћ цт<% ио^-^10)

(Сипмцн: М. А. Тодоровпћ) ломило, и пуцајући забадало се у његове незграпне жуљевите руке које еу крвариле. Тако је то ишло даи, два, мееец дана, док најзад његово етрпљење није победило. Савладао је занат и сада оплићући балоне у дворигату једне улице на периферији зарађује евој хлеб насушни.

С&шомш Јосгццо"

ођен у једиом месту, одрастао у №_/ другом, старост дочекао у трећем — у Београду, нв навикнут ч ва велеградски живот, препуштен самом себи, без запослења борио се »а хлеб насушии.

.'Дани су нролазили, запослења В иослодавце је мењао тражећи самосталак рад и макар нешто бол»е зараде како би бар колико толико обедбедио себи гв'1кп '■ невиу кору хлебч.

Недапна ло <:ташица воде и помањка ње судова дали еу му идеју. Ј1утао је обалама Саве и Дунава, секао по врбаиима нруће и покушавао да оилиће балоне и веће боце. Пруће се савијало.

о данас се не зна да је једном научиику успело да утврди која је домаћа животиња паметнија и оданија човеку нас или коњ. Пас „Бонцо" расе „бокеер је, без икакве дресуре, феиомеи своје врсте. А да је то тачно ево доказа: Бонцо напушта своју постељу онако всто како зора свиће. И пошто је, у место јутарње гимнастике, протегао своје мускулозне удове, ирилази вратима снаваће собе своје илавокосе штићеиице и љубимице Мајде, уепраиља се на задње ноге и притиском хваке отвара их. Ако ее приликом његовог уласка она није нробудила. ирилази до кауча и обављајући ревносно дужност будилника, најпре тихим и нежиим, а онда јачим лајањем је буди. Затим настаје обостраиа јутарн.а тоалета. Док се. она дотерује у купатилу, дотле Бонцо нрилази мачки иеиод шетдњака и ако дрема буди је нешто „нежније" ударцем шане. Раздрмана на овај начин маца најпре беено фркне, а онда му приђе и лизањем иажљиво опере очи и ноздрве. После доручка Бонцо редовно слуша вести о кретању авиона. Ако спикер објави да формације крећу у правцу Београда, Бонцо постаје иервозан и сваки час скаче на отворен прозор као да да би хтео да их види. Пре иего што ће еирене објавити директну опасност Бонно цичећи прилазИ својо Мајди, Отвара јој врата и гурајући је главом према склоништу опомиње је на опасност.

гова газдарица свира клавир онда он, ако му се музика допада, чучне поред њених ногу и иостављајући своје шане на њена колена жмиркајући ужива. Ако му се, пак, не свиђа он негодује лајући и кад му Мајда нрипрети демонстративно се повлачи са галерије и одлази испод канабета. Враћајући се из свакодневне шетње после многобројних бравура, скакања вертикално у вис нреко два метара, прескакивања плогова и зидова, јурења за лоптом и ношења разног терета, Бонцо долазећи на нраг стана ношто познаје добро кућии ред легне на кокосов отирач и преврнувши се на леђа пружа своје шапе да му се влажном крпом очисте да не би нрљао паркет в тепихе. Ето то је Бонцо феномен у речн а остало у слнци.