Njiva

294. страна.

ЊПВА

XVIII. год.

винотдАРСТво. Рани проле~кни послови у винограду у ратно време. За трајање рага сваки се пољопрпвреднп ])од продаје по добру иа чак п по изврсну цену. алп цена впноградарскпм родовнма сразмерно још нпкако не задовољава. те впноградаЈ) једва-једвпце иалази свог рачуна. Наравно је дакле. да се сад не јављају многп, да саде впнограде. те услед тога отпада највећи део поелова по виноградпма. Како радовн око сађења винограда отпадају н онако. радне енаге. које су у боља времепа забављепе биле сађењем винограда. сад су всћипом слободие. V толнко је важније, да ее одрже впногради, који већ поетоје. Народна је дужност, да своје винограде одржимо у добром стању. јер нашп веноградп сачнњавају народну својпну. ГТоследње годпне ванредно су бнле неповољне. пролећнп је мраз почипио по мпогпм местима штете од 75 до 100 процената; филоксера п пероноспора таманнле еу у нечувено велнко.ј мерп; од сто годпна а>го беспрпмерно хладно п влажно лето и јееен (годпне 1913.) иокварило је каквоћу. Но из евега тога .још не следује то, да пам ваља клонути, него се после мршавих година треба уздати да ће доћп дебеле године. кад ће се виноградн опет исилаћивати боље, него икоја ДЈтуга иољопривредна грана. У већ засађеним впноградима ваља дакле поЈтадхгги све, што се у овнм

вапреднпм. тешкпм прпликама у недосташици довољне мушке радне снаге, може ураднтп јаком вољом п људском вредноћо.м. Између послова у винограду на првом месту стоји одгртање. Одгртање држе непзбежним послом. С погледом на пролећнп мраз многп одгрћу доцкан, другп опет због опаеностп. да ће чокот нструиути, већма воле одгрнути ранпје. Но у иракси ваља рачунати и с временом па и са радиом снагом. Одгртање по разпим крајевима иије јсдиако. г јеЈ) није једнако ни обрађпвање чокота ни загртање. Одиста је велик и непзбежап рад загртање нпр. онде, где се радгг на лук, где се лоза савпје п где се у .јесеп загрне цео чокот. Где је иак уобнчајено резање у главу, у иањ. онде загртање захтева куд и камо мање иосла. У неким крајевнма раде на неки нов начин, који има лепа успеха. Опде је наиме врх чокота стално загрнут, па га не одгрћу нп лети. Том поступку ,је међу осталпм досад резултат бпо п то, да врх чокота у ширину јако нарасте, роди више пзданака. него обнчно, не утпче лако ни услед мраза нпти се осуши и најпосле обрада задаје мање посла, јер од чести илп сасвим отпадне рад око тога, да се чокот одгрне, да се залама н да се иотанко одаберу изданци а и резање је једноставније. Ето практична прпмера на то, да дутотрајно одгртање није безусловно потребан иосао. Што се пак тиче калемака, ту је, пошто смо уредно загрнулн, потребно п редовио загр-