Nova Evropa

слојеви народа. И овај пут биће тако, — Није искључено да ће они настојати да свој неуспех забашуре дволичном политиком: другом у Београду. а другом у Сарајеву. Овде настаје нова дилема : хоће ли се овај наш свет дати понова заварати, можда изменом људи, протрама или тактике, кад он своје вло данас у сваком тренуту и свакој жилици осећа 2 Неће, држимо, јер је доведен, услед њихове полигике, у један нечувен безизлазни положај из којега је једини спас освешћење. А тада, посве логично, погодиће његов гњев не само људе и програме, нето и платформу на којој је окупљан, потодиће "дакле веру, иза чијег се престижа дизало његово самољубље до опојности. Зазиван је у њено име, и увек досада. заваран на њезин рачун, па. ће се њетово мишљење окренути у индигнацију према њој. И не само према, вери, нето и према раду и окупљању на свим привидно сличним основицама, пдејним и нацијоналним. Подозрив и подучен искуством, лек својој болетици тражиће он онда у посве другим условима, у радикалној измени свега друштвеног поретка, у комунизму, по примеру својих источњачких суверника. Природно је, да ће вође исламијета и за ове нове пролетере по свом обичају свалити кривицу на народ и државу, на поступање у погледу аграра и на њихову подређеност, Али то их не решава, суодговорности, не решава их јер су они ојачали и распирили све левичарске намере, поставивши се у очиту контрапозицију према створеноме поретку, који крај све своје непотпуности џи несређености носи данас симболе нашег нацијонализма и слободе.

Виде се већ контуре тога рада, како се хитно и неминовно оцртавају. За пример узећемо Скопље, где крај највишег верског терора удружених Муслимана и радикала, по други пут комуна побеђује на општинским изборима и то искључиво муслиманским гласовима. Ретко искуство пружају нам и ови избори за Конституанту, који у Македонији избацише толики број комуниста, вољом претежно муслиманских бирача. »Социјалистичка Зора«, ортан њихове партије у Скопљу, за тих дана излази у турско-арапским словима ! У тузланском округу (најачем по Муслиманима) у Босни, носилац комунистичке кандидацијоне листе је Муслиман, па јен изабран ! Све је ово тако значајно у психози гомиле, да (нас и нехотице потсећа на ону стару реч »о крајностима које се додирују«.

На овој скретници муслиманско питање постаје пуним нацијоналним проблемом. И у овој форми оно изазива сумњу. да ће нам један лепи народни огранак постати мртвим за нацију. Без нацијоналног одгоја за собом, у дугој душевној чами, створени су већ у њему подесни услови за екстреме комунизма, много окрутнијег него та проводи Троцки и жидовство у Русији. И много екстремнијет него што га исповедају неки наши људи. којима (нацијонални одгој не дозвољава да остану посве без нацијоналне самосвести. У Муслиманима комунизам би добио нешто посве друго: заточенике једне слепе. безбојне идеологије, који су до краја верски депримирана 7 нашионално ипдиферентна, СЕ

о о Хо