Nova Evropa

шен% То није сасвим јасно. Додуше, има и процеса чисто јужнословенских, који све то контрабалансирају, и који значе јединство, али после свакојаких догађаја и неприлика у задње време, мора се са оловом у срцу рећи, да ни ти процеси нису апсолутни завршени. Углавном, ипак — може се рећи да су два конструктивна процеса. у акцији: процес уједињења, у свој ширини и на целом фронту, међу Србима, Хрватима, Словенцима, и јужнословенски који значи јединство.

Овај последњи процес је државотворни и дубоко-народни процес, Он је тај који he донети снажну државу, снажне акције и полетних покрета, Ми морамо да стварамо једну нацију са дубоком и правом заједницом интереса и идеала, и са једним духом који прожима пелу нацију. Ради најуспешнијег учествовања У унутрашњој нашој заједници, и ради стварања праве људске, грађанске, и сваке друге слободе, се морамо лишити и одрећи подвојених акција, племенских интереса и покрајинских егонзама, п доћи на једну и јединствену акцију, у неразлучиву заједницу и на општи народни рад. Онај на Охридском Јеверу и онај код Бледског Језера морају осетити, да су делови целине, да имају једно економско, социјално. политичко п свако друто схватање, да имају један идеал, једну акцију и исти циљ, да носе једну заставу, и да значе један народни ортанизам. Са јединствено организованом Јутославијом, тако организованом од најматеријалнијих до најспиритуалнијих акција, ми ћемо лако ући у Јутоисточну Европу и, одавде, у Европу и широки свет,

Тој акцији, наравно, треба времена, и треба људи. Права демократија, која се данас кује, која се данас у свету ствара, под ударцима међународног бољшевизма и међународног капитализма, и која треба да нађе солидан излаз из ове страсне и страшне битке између капитала и рада, — права ће демократија, за кратко време, дати људе који ће за кратко време дати јединство. Од ове прелазне свет“ ске периоде тешко је тражити, и у нас, друго до прелазне људе. Они који се и јаве, прави и високи, морају да падну; јер их је мало, јер товоре за сутра, а данас је, као у време непогоде, свако везан за кућу, и,„неће и не сме да се реши на дужи пут. Прелазних је пак људи — и то је за утеху — доста; они ће моћи бити солидан мост да Србија пређе у Хрватску, и Хрватска у Србију и Оловеначку, и обратно, и сваки са својим најбољим. Од свега, тога, »биће боља, чија не потоне«, смешаће се и створити једна здрава, једра, штедра,. 60тата, људска и човечанска држава, једног ортанизма, једне ортанизације, једнога духа, једнога била, и једног идеала, под једним симболом и једном мисаоном заставом. То ће бити држава »способна за демократију и човечанство«.

Чикаго, лецембра 1920. Бранко Лазаревић.

508