Nova Evropa

· Немачка привредна криза. (Писмо из Немачке)

Франкфурт на Мајни, и Берлин, новембра. 1922.

Док је куре долара, почетком ове године, нотирао још 188 марака за један долар, у првој декади месеца новембра попео се је био на, скоро 10.000 марака за. један долар. Тај пораст — за неких 50 пута у диглих 10 месеци — јасна је карактеристика моментане ситуације у Немачкој. Данас, једна папирната марка. вреди једва, 1/,о) ти део њене предратне цене, тако да је тиме немачка валута, после аустријске, пољске, п руске валуте, најслабија. валута на свету.

Узроци који су довели немачку валуту до ове кризе разни су, и по себи различити. Плаћање ратне отштете, издржавање окупацијоне армије у подручју Рајне, те разна давања у нарави, главни су узроци данашњем немачкоме слому. Платежна, биланца Немачке, услед тих давања, наравно да је знатно пасивна, и у помањкању сваког знатног и лаког покрића, није никакво чудо што марка, стално пада. Са друге стране, порези, иако тешки као ни у једној другој држави, специјално изравни порези, пе достају да успоставе равнотежу у држаљном прорачуну, па тако. није преостало друго до тискањем нових и нових милијарда новтаница покривати добар део државних издатака. У прво време, све до пред пар месеца, држава је покривала већи део дефицита разним позајмицама код кредитних банака; али новчана криза, у којој се од летос налази немачка привреда, не допушта да се настави тим путем, па тако не остаје друго до апел на, нотну банку. На, тај начин, оптицај новчаница расте из недеље у недељу, и то све по неколико милијарди марака, те је данас већ прекорачио износ од 500 милијарди марака.

Познавајући привредну снагу Немачке, човек се мора, при свем том, у чуду да пита, како је могуће да је немачка привреда запала, и могла запасти, у такову кризу. И утолико је више чудно да је задњи јаки лад марке уследио последњих дана, октобра и првих дана новембра, управо. у време кад је Репарацијона Комисија дошла ис Париза у Берлин, да већа, — о привредној санадији Немачке. Питање је на које још увек немамо јасног одговора: који су то узроци, да је марка баш у ово задње доба тако нагло пала Док је још и летос долар нотирао на 500 марака, данас нотира. око 10.000, дакле за 20 пута више; а нико објективан неће моћи да, тврди, да су се привредне и финансијалне прилике Немачке за. ова сама три месеца, погоршале за 20 пута! Репарадијони проблем, као главпи проблем за санацију Немачке, постојао је и летос исто као и сада; дапаче, ситуадија је данас утолико повољнија што је данас свако, па и Репара= цијона, Комисија, уверен, да Немачка ни крај најбоље воље није у стању да испуни економске увете Версаљског Уговора. — Зато видимо у задње доба, јаке струје које иду затим да се нађе излаз из данашње немогуће ситуације.

Карактеристика је код пада марке, да увек вуче за собом и француски франак. Маколико да се француска влада заузима да куре франка. еманципује од судбине: немачке марке, њено настојање, успркос скупо-

345