Nova Evropa

teškoćaA i odgovornosti koje su mogle da nastanu iz eventualnog ulaska u rat, jer zemlja za rat nije bila ni spremna ni dovoljno sposobna, mada je borbenost u narodu dostizala vrhunac, Rusija je, zajedno sa evropskim silama, vršila na njega negativan uticaj, te Sa je to ometalo da ne pristupi otvorenom pomaganju ustanik4, već je čak bio u više mahova prinudjen da im otkazuje potporu u nekim prilikama gdje bi im ona bila dragocjena. Kad je došlo do objave rata Turskoj, on je bio svjestan da taj rat ne može imati političkih ciljeva, ali i da je neizbježan, Tek docnije uspjesi na bojnom polju popravili su njegovu prvobitnu tešku situaciju.

Austrija je za Ustanak pokazivala interes sve dok nije uvidjela da će se on razvijati na štetu njenih planova, pa ба је otada suzbijala i sabotirala. Ovo njeno držanje znatno je oslabilo borbenost katoličkog življa u Hercegovini, te doprinijelo povećanju žrtava na strani ustanika, U isto vrijeme, ima se Dpripisati njenu pritisku što je Crna Gora morala da se tako dugo drži rezervisano, te da kod vodja Ustanka poraste znatno nezadovoljstvo i prema njoj i prema Knjazu, a naročito prema Rusiji, U stvari, njena je taktika bila vrlo promišljena, jer stvaranjem nezadovoljstva prema Crnoj Gori i Rusiji s jedne i isticanjem svoje moći i svog uticaja na sile s druge strane, ona je priugotovljavala teren za svoj kasniji protektorat nad Hercegovinom. Ipak je glavna moralna podrška, a i materijalna, i naročito oružana pomoć, ustanicima dolazila iz Crne Gore. i oni su u nju polagali sve nade uprkos mnogim razočaranjima nastalim uslijed njene formalne neutralnosti. Da je Ustanak tako dugo trajao i donio malo stvarnih rezultata, a velikih žrtava, Stilmen misli da je došlo otuda što medju ustanicima nije bilo, naročito u početku, dovoljno jedinstva akcije i sloge. Vodje Ustanka su bili pod raznim uticajima sa strane, a i različito su gledali na ishod stvari, pa je dolazilo i do pothvata: koji su išli na štetu drugih, Tim su se najviše koristili Turci, pa im je to davalo maha da istraju i da odugovlače ustaničku borbu, iscrpljujući time snage i rezerve ustanika, Ја sve OVO Stilmen navodi mnogobrojne podatke, koje je skupio na licu mjesta.

|

Ovu knjigu preveo je i nedavno objavio general Dr. Anto Gvozdenović, koji je u ono vrijeme, kao mlad petrogradski student, pratio Stilmena na njegovu putu po Crnoj Gori ı Turskoj, te mu služio kao tumač i posrednik u saobraćaju sa turskim visokim činovnicima.

S. M. štedimlija.

272