Policija

— 234 —

туткиња велики број не само што се ретко лечи у болници, већ готово, може се рећи, оне се и не лече; оне продужују свој блудни живот и као болесне, једно да би могле живети, пошто за какав тежи посао нису способне, а друго што многе од њих, не само да крију своју болест од своје породице, већ крију ида _ су дефлорисане. Све лечење њихово своди се на то, што се поверавају својим искуснијим другарицама, те им ове препоручују лекове, који им и потенцирају и продужују болест. Колико. ли само мушкараца оне заразег Имали смо прилике да видимо тако заражене блуднице, које су свој занат и за време своје 60" лести упражњавале.

Из до сада изложеног види се, да је оваква проституција, коју и закон забрањује, једно зло, које се не може искоренити, али које се тешко и умањује. За то се законодавац и побринуо да бар умањи овакву проституцију, кад је већ не може уништити, те је у 5 365 тач. 6 казн. законика казао, да ће све оне женске, које јавни блуд као занат проводе, казнити. Само је незгодна страна тога параграфа, што тражи да такве женске блудниче за новац, да им је блудничење средство за живот. А како |- то у многим случајевима тешко утврдити, није нам потребно да износимо доказе. Такве женске још унапред знају, како им се ваља бранити у случају да буду ухваћене, па да избегну. заслужену казну. | | -

Истина, има случајева да се блудничење кажњава и кад није вршено из користи. Ти су случајеви : кад се врши на улицама, отвореним местима или шеталиштима, али су то тако Ра случаји, да о њима не треба ни водити рачуна.

Ма да смо за приватну проституцију, ипак, овакву, каква је сада, не смемо ПА те бисмо у главном предложили ово:

1) Да се апсолутно у Београду све женске, за које је утврђено да блудниче, као и оне за које се сумња да су блуднице, пошто не могу да покажу од чега живе, одмах ставе под строг санитетско-полицијски надзор.

2) Све оне женске, које се не пријаве полицијској власти ради стављања под санитетско-полицијски надзор, а продуже блудничење, као и оне, које су већ под тим надзором, па се не придржавају прописаних правила, најстроже кажњавати.

· Корист овога увидела се још пре десет година, те је министар унутрашњих дела на основу закона о уређењу санитетске

| 4