Policija

- 235 —

струке и о чувању народног здравља од 30 марта 1881 године прописао правила о регулисању проституције, у којима је казано кад се нека женска има ставити под санитетско-полицијски надзор.

_У тим правилима, која већим делом говоре о проститутским радњама, предвиђене су осетне казне за оне женске, које блуд= ниче, а нису под полицијско-санитетским надзором, као и казне за оне, које су већ под таквим надзором, али се не придржавају · прописаних правила, као: колико пута да оду на преглед ит.д. Само још да се та правила апсолутно и строго примењују, па би све добро било. Али, на жалост, нама је непознато да у Београду има и једне приватне женске, која је под полицијско-санитетским надзором.

Морамо рећи да би се многи бунили и против овако допуштене проституције, нарочито они, који са својом породицом станују са оваквим женскињем, којем би и дању, а нарочито ноћу, долазили мушкарци. Они би се жалили против овога „раз= врата“, како би га они називали. Али све те жалбе морају да падну пред општим интересом. Појединац мора свој комодитет да жртвује општем добру.

Вит. Д. Крстић

Пешто о рђавим странама жандарма

Пратећи пажљиво писање листа „Полиција“, запазио сам, да она велику пажњу поклања интелектуалном, моралном и струч= ном образовању жандарма, и да у том погледу тежи да истакне све оно, чим се жандарми одликују, те на тај начин непосредно и посредно доприноси, да се ниво опште образованости жандарма постепено уздиже. Користи од оваквога рада несумњиве су.

Сматрајући да се исти циљ може постићи не само овим, позитивним путем, но и негативним т. |. изношењем онога, што код жандарма није добро, намеран сам, да и ја, у колико ми то буде могућно, допринесем остварењу тог циља, чијем постигнућу тежи и „Полиција“. |

Улоге жандарма, као помоћних органа полицијских, двојаке су. У једном својству они се јављају као нижи (субординирани) полицијски органи, као извршиоци налога својих претпоставље-

| < 5