Policija

290)

задовољавају прохтеве гостију; оне морају да пију све дотле, док не постану створења без свести, тако рећи ствари, које друге девојке, које су још трезне, одводе у собу и тамо их бацају, остављајући их да се превијају и кукају од болова и мучног стања, које је последица претеране употребе алкохола. Ко је тај призор једном видео, тај се морао згрозити. Оне не смеју да изиђу на улицу да виде света, већ се могу прошетати у затвореним колима, кад то хоће њихов господар; оне не смеју да покажу своју вољу, оне не смеју да пишу својим најмилијима; оне не смеју много што шта; набрајање свега тога што оне не смеју одвело би нас далеко. Ето, све то што је укратко изнесено, мора у човека створити мишљење да буде против проститутских радњи. Али то, што је код њих тако рђаво, не значи, да је много боља приватна тајна проституција.

Бацимо само један летимичан поглед на приватне проститутке у Београду. Њих има у великом броју и поред гичнијег сузбијања од стране полиције.

Жеља за безбрижним животом и модом, која већ нагло руши морал и у приватним домовима, увећава број приватних проститутки. Осим тога, на повећање њиховог броја јако утичу и такозване „пезе“ — подводачице. Њихове су куће центри у које се скупљају женске из полусвета, да зараде коју пару за живот и тоалету. Па ипак велика цифра приватних проституткиња није тако страшна ствар, Кад оне налазе да је за њих најбоље да живе таквим животом, и кад још имају и дозволу од надлежне власти за такав посао, онда им се не може ништа пребацити, бар не у погледу закона, који води рачуна о моралу, али који понекад допушта и оно, што многи сматрају да је непоштено, неморално. На пр.: и ако закон односно уредба допушта да нека женска може бити проститутка под извесним условима, ипак ће бити многих, који ће тај њен занат сматрати за непоштено, неморално.

Кад смо већ код приватних проституткиња, а њих зовемо тако, што нису као такве званично познате, јер нису под санитетско-полицијским надзором, ма да су оне у обичном животу јавне — готово свима познате, — да напоменемо, да су и оне легло за ширење заразе у оном истом обиму, као и девојке у проститутским радњама, па можда још и у већој размери, јер напослетку, девојка у проститутској радњи може рећи лекару да је заражена и отићи у болницу, док код приватних прости-