Policija

— = 582 прво лакши па доцније све тежи и самосталнији, и ако су и код њих као и у немачкој кандидати при ступању у кадар донели масу ошштих знања. У Бечу је тај рок много дужи и курс много озбиљнији. Гако се тамо рекрут држи у школи 6 месеци, а других 6 месеци пусти се на рад под надзором подофицира и старих вахмана. — Томе ће бити у неколико разлог и то, што се у Бечу не гледа по пријему тако строго на његову интелигенцију и писменост као у Немачкој и Енглеској, и што се тамо тако исто не примају лица, која су била дуго година као подофицири.

У Швајцарској, Берну, Женеви и Лозани њихов курс траје 6 недеља.

У Брислу се такође има да ибн у школи 6 недеља, 2 исти је случај и у пештанској полицији.

Само у Париској полицији постоји у томе погледу извесно од"ступање. Њихови стражари (гардјени) чим се приме у трупу распоређују се по квартовима на рап. Тај рад истина за првих 15 дана није самосталан већ уз некога старијега стражара, али после "тога већ врше и мање самосталне послове.

Но за то време њихова је дужност да посећују и предавања у школи сваки трећи дан, као што ћемо видети, када у засебном чланку будемо говорили о њиховој школи. Чак се код њих као и у Брислу неко задржи у школи још дуже времена, ако се има уверења, да још није потпуно изучио све што му је као полицијском органу потребно.Код свију њих и поред школе, и поред практичне поуке, сваки од кандидата има де се подвргне при крају курса још једном испиту. Ако на том испиту не покаже задовољавајући успех, он се отпушта.

Чак ни то није само време када се о његовој спреми и приљежности за службу води рачуна. У свима побројаним полицијама прва година се сматра као година на пробу и за то време сваки од њих може бити отпуштен без мотивације, само ако не задовољи старешине ма у ком погледу. После тога времена то већ не иде, и ако се има који да уклони из трупе, може се учинити решењем и казном дисциплинском на коју дотични има права жалбе.

Тај узрок провизорне службе врло би а био и код. нас, јер зашто трпети једнога неспособног жандарма три године, када је у почетку своје службе посведочио своју неспособност и показао своје мане од којих се не може отрести. Зашто оставити да служба трпи услед таквог једног типа»