Policija

-- 244 —

изађе са својом милосницом у Пратер ради проводње и тада пред Биоскопом „Мипзапф“ прочита објаву о представи тога вечера, у чијем је програму, поред осталога, био и један нов „шлагер :“ „Свечаности у Ревалу“.

— Врло добро, помислио је он у себи, можда “ ијту

наћи какав податак за сутрашњи извештај. И свратио је са својом драганом у Биоскоп.

| Кад је дошао на ред комад, ради кога је Лраги поглавито и дошао у биоскоп, Драги је био необично изненађен | Приказивала се поворка пред којом је ишао Руски Цар, а одмах за њим, у униформи вишег официра, као ађутант, ишао је човек права слика Драгога! Исти стас, исто лице, исто држање!.. Драги је запрепашћен бленуо, а кад је нешто касније дошао к себи, сав радостан мислио је:

— Дивота. Сад нека ми неко каже да нисам био у Ревалу.

Сутра дан отишао је г. Думби и реферисао му о ревалском састанку, који је, како је изгледало, био задовољан тиме. Само, г. Думба је неколико пута поновио: да ли је то тачног — Господине Министре, рекао му је Драги најзад, ако сумњате у тачност мојега извештаја, ја сам у стању ту сумњу одстранити, ако би били вољни вечерас у 8 сати поћи са мном до извеснога места у Пратеру, где ћете видети и какву сам улогу играо у Ревалу и да ли сам могао сазнати ово што сам Вам реферисао..

Те ли А Думба, Пинтнер, Палфи и Барон Вест пошли су са Драгим, и он их је одвео у биоскоп, Кад је У овоме, на платну, почела излазити слика „Свечаности у ПН Драги се обратио тој господи:

— Молим Вас, обратите (ЕН на официра позади Императора са десне стране.

Они се сви загледаше у олик а затим се г. Думба окрене зачуђено Драгоме и рече;

= Вир!!!

=— Па.... видите, одговори му Драги.

Сви затим заћуташе. |

И од тада сви су постали према Драгоме пажљивији. Оно

што су видели у биоскопу уверило их је, да је Драги „велики |

мајстор“, и, да је његов извештај истинит.