Policija

== ЕЕГ

улици пресретнут од личности, која му се чинила позната али није могао сетити се која је. |

— Господине, ословила га је иста личност, ја бих имао са Вама разговарати о стварима које су врло важне по Вас. Али, како су то врло дискретне ствари, мислим да би било најбоље ако би пошли са мном до мојега стана, који није одавде далеко.

Драги је пристао и отишли су тамо. У путу Драги се сетио са којим имаде посла. [0 је био Барон Хадек, кога је у Бечу упознао, само што није знао његово занимање. У стану Хадековом затекли су још једнога господина. То је био Фон Ајнем, војни аташе аустријски, .

— Е, господине, да отпочнемо разговор, рекао је Хадек Драгоме. Ви сте сада у руској служби. Два пута до сада путовали сте у Аустро-Угарску као руски агенат, и при последњем одласку, пали сте у очи бечкој полицији, која Вас је хтела затворити, али сам ја то спречио.... ја знам да сте раније били у нашој служби и да вам је прогонством из Беча учињена неправда. Е добро. Све то ја сам вољан поправити и још створити за Вас положај који ће Вам доносити богат приход. један услов само полажем: морате се показати достојни ове моје: пажње, Примате лиг

— ја сам изненађен предлогом, одговорио му је. Драги, и молио бих Вас, да ми оставите бар три дана да се равмислим.

— Зашто не, рекао је Хадек. Чули сте шта сам Вам рекао и после три дана дођите опет овде са: да или не. Ви ме, мислим, познајете.

— Познајем, одговорио је Драги.

Сутра дан Драги се пријавио руском војном гташеу пуковнику Гррку, и све ово саопштио му. Пуковник, међутим, " примио га је са приметном уздржљивошћу. Очевидно је, да се бојао какове сплетке са његове стране.

За ова три дана Драги се одлучио да не прими понуду Барона Хадека. Заштог То ни сам није знао. Рок од три дана беше протекао а он се није јавио истоме да му саопшти на шта се одлучио. :

А кад су та три дана прошла позове га местна полиција. Узели су га на одговор као рускога шпијуна и прогвали га из