Policija

— 748 —

Швајцарске у Италију. Ово је сигурно била последица Хадековог дејствовања. Драги је дошао у Милано.

| Озлојеђен овим поступком Хадековим Драги смисли да ту своју патњу наплати. Пријави се Немачкоме Консулу и открије му: како је у Немачкој и Аустре-Угарској врло јако развијена руска шпијунажа; како он зна начине на који ови шпијуни прелазе преко граница истих држава; како зна ко исте људе снабдева путним исправама итд. и да ће све то открити, ако му се одмах исплати 10.000 марака.

Консул је одговорио да ће понуду Драгога дискретно саопштити даље. Но сутра дан Миланска полиција склепта ган стави у затвор као немачког шпијуна. Којекако успео је изба· вити се затвора, па је затим из Милана отпутовао за Рим.

Пошто му је предњи план био пропао, он се обрати писмом на немачког аташеа у Берну Фон Ајнена, и понуди се да ступи код њега у службу, правдајући се, како због извесних тешкоћа није могао да прими ону понуду Барона Хадека. — Његова служба, напоменуо је у писму, може бити драгоцена за Аустрију у ово време, кад су се неколико комитаџија са бомбама кренули из Србије за Аустрију, где ће чуда направити. Ове комитаџије снабдевени су пасошима бугарским и италијанским. Захтевао је, да му Фон Ајнем пошље одговор на ово писмо, разуме се, са новцем, ров! гезјате, у Солун.

Сутра дан кренуо се за Солун. У Бриндизи остао је један дан ради овога:

Отишао је код онамошњег аустријског конзула и представив му се под лажним именом доставио му: како је поуздано сазнао, да су се из Србије кренули неколико комита, наоружани бомбама а снабдевени бугарским и италијанским путним исправама, који намеравају у Аустрији велику несрећу направити. — Као што се види, Драги је хтео овим потврдити ону прву доставу своју. саопштену Фон Ајнему.

Из Бриндизи отпутовао је у Атину. И овде је код аустријског конзула, опет под лажним именом, учинио истоветну доставу, па се, после тога пријавио српскоме посланику г. Балугџићу. Из Атине отишао је у Солун. За дивно чудо, тамо га није очекивало ни писмо роз! гезјате ни новац! Сви његови планови беху пропали. Тек другога дана по доласку, добио је од Фон Ајнема телеграм ове садржине: