Policija

5

„Пошта Берн не прима телеграфске новчане пошиљке за Солун“.

Он се врати у Атину и пријави се онамошњем аустријском аташеу пуковнику Танцошу, коме је показао телеграм Фон Ајнема. Овај му је на његову молбу одговорио, да ће се обратити у Берн и питати за његову ствар.

Осим тога пријавио се и немачком посланику Барону Фалкенхаузену. Затим је чекао још два дана одговор из Берна и кад је овај стигао, у њему му је било наређено да оде у Солун и одседне у хотелу „Коуа!“, где ће га један аустријски агенат наћи и снабдети га упутствима и новцем.

Учинио је тако. Међутим у Солуну га нико није ни очекивао ни тражио! И овај други план беше му пропао.

Наједаред и неочекивано Драги се тада одлучи на нешто о чему до тада није ни помишљао. |

Србија већ беше ушла у рат, који јој је а.-угарска намет-

нула, и по долинама и брдима њезиним проливала се крв потоцима. Драги се реши да идеу Срвију И повео услуге стави на расположење својој отаџбини.

Што је смислио то је и учинио.

Кад је дошао у Ниш, полиција га је затворила.

Драги се трудио објаснити свој дотадашњи живот и оправ· дати се. Он је тврдио, да никадо није радио противу интереса своје Отапбине. Он је, рекао је, само вукао за нос оне, који су се подавали да тако ради са њима. И ако ико има да се пожали на његов дотадашњи рад, то никако није његова Отаџбина већ бечки Информациони Биро.

А да би и делом потврдио своју оданост Отаџбини 10нудио је своје услуге овако: да га Српска Држава прими у своју поверљиву службу. „Успеси наше војске, рекао је он на протоколу код нишке полиције, створили су нашој дипломацији нова радна поља. Једно од тих свакако је и организација српског и словеначког живља у покрајинама а.-угарске. За овај рад потребни су вредни и интелигентни пропагатори. ја молим, да се на овај рад употребим. На овај начин доказаћу свој патриотизам и разбити све досадашње сумње о мојој оданости својој Отаџбини. У осталом, тиме би куд и камо више користио земљи, него што бих то као обичан војник могао учинити“.

Али српске власти "мислиле су другаче. Човек, који је, ма-