Policija

— 638 —

опет специјалне прилике какве области захтевају децентрализацију управе за такву област, што је готово редован случај са колонијама појединих европских држава. На другој страни опет, као што смо једном већ поменули, извесни послови по самој природи својој претпостављају већу корисност кад су "јаче централисани, као што је случај са судством, војском и т. Д.

У другоме реду питање 0 централизацији или децентрализацији управе представља и један политички проблем, јер је потпуна централизација управе карактерно обележје апсолутистичке владавинске форме, док је потпуна децентрализација управе битно обележје демократске владавинске форме. У овој другој форми ова управа може имати за даљу последицу И распад државне целине, ако би било тежња противних идеји државног јединства. Пораз краљевства у Енглеској у борби против аристократских и демократских тежња био је у исто доба пораз централистичке идеје. Победа француског краљевства над феудалним и аутономним властима била је у исто доба победа принципа централизације управе над начелом децентрализације, Према овоме разлика између централизације и децентрализације управе представља у исто доба и разлику двају политичких праваца, од којих један има за програм апсолутистичку владавинску форму, а други демократску владавинску форму. Отуда када у једној држави дође до ргшавања овога проблема о деоби управних послова, а то увек бива када се у каквој држави тако измене прилике, да се стара организација може сматрати неподесном или чак штетном, разлози, који се истичу за једну или другу врсту деобе послова, тако се мешају и преплићу, да се често незна шта је прави циљ траженим реформама: да ли само поправка извесних управних органа, или више измена самог режима у мање или више демократском односно апсолутистичком духу. Чисто политичке тежње у расправљању овога проблема обично се маскирају техничким разлозима.

Међутим и ако сама деоба управних послова по начелу централизације или децентрализације даје појединим државама " обележје апсолутистичке или демократске владавинске форме, ипак се из чисто техничких разлога и обзира целисходности извесне управне гране уређују противно општем типу владавинске форме. Отуда видимо, дасе у Енглеској и поред усво-

«