Policija

| МЕ 5 тј

да су овога пуга имаде један сигуран успех. |

Стара је већ ствар са звонцима која вазвоне чим лопов уђе у просторију у којој хоће да "изврши крађу. Али тај изузетак није донео великих резултата. Рат је донео другу комбинацију: да се намести суд са необично јаким вагушљивим гасовима који ће се отворити одмах чим лопов ступи у просторију и пође но њој. Међутим, и то се показало непрактично. јер докле сопстве· ници мирно спавају, верујући да су обезбеђени, дотле лопови имају само да мету на лице маске против загушљивих гасова, па да комотно приђу послу.

· Најзад је сада пронађен апарат који силно зврчи на узбуну чим лопов уђе у стан или канцеларију и који у исти ма“ необично јако осветли целу фасаду куће тако да се већ из далека види да је лопов у кући.

Швајцарски полицајци за децу аустријских полицајаца. — На апел који су аустријски полицајци упутили својим колегама у Швајцарској и о којима смо у ранијим бројевима. „Полиције“ писали, — швајцарски полицајци су се примерно одазвали.

Они су примили 576 деце полицијске на исхрану за цело време летње сезоне. Деца су послата јула месеца, а враћена ће

пријатељски

бити крајем септемора и почетком октобра месеца. Деца су растурена по свима крајевима Швајцарске, према позиву, нолицајаца из појединих крајева.

Највише је примио на старање бернски кантон — 297 деце, а полиција из саме вароши Берна 31 дете.

Прилози у новцу, који су положени од других полицајана, којима није било могуће да приме децу, достигли су суму Од 16.643:05 швајцарских франака.

Мора се са похвалом пропратити овај колико колегијални и 3 толико и хумани акт од стране швајцарских полицајаца. _

Парала Њујоршке полиције. — Под плавим небом, са кога се сјајно сунце смешило својим светлим зрацима, а у широким улицама Њујорка, одржата је пре два месеца годишња парада целокупне полиције ва-. роши Њујорка и њеног округа.

У свечаној, маршовној поворци узело је учешћа преко 5000 полицајаца и више од 3000 разних органа полицијске резерве. На челу целокупне ове полицијске војске био је Управник полиције (Мауог) Јоћп Е. Нујап.

Свечаност је почела тачно у означено време. У 11'30 пре подне, један тамбур-мајор поди-

гао своју сребрну палицу у вис,