Policija

- — 642 — = боду и безбедност грађана; да треба бдити над једнобразном применом закона; да су локалне финансије један део државних финансија; да, ако је потребно ограничити власт владе, треба њој ипак ставити сва средства акције, која су јој потребна да може задовољити опште интересе земље; и ако је право и корисно, да локалне власти имају извесну самосталност, онда је потребно предузети мере предострожности, да се оне не -

- уктавају и не оду у страну. То је поука коју нам даје историја.“ | У |

Према свему што смо изложили о историском развитку поделе управних послова у два главна типа држава као. ио · разлици у самом појму противности између централизације и децентрализације управе, ми имамо неколико поузданих полазних тачака за обраду питања, како и докле сме. ићи наша _ земља у децентрализацији своје управе.

Наша земља по свом историјском развитку : долази такође у ред континенталних држава са управом, која се развијала у "правцу централизма. Према томе очевидно је, да се ми у питању примене система децентрализације управе код нас морамо користити искуствима, које нам у томе погледу пружају државе на континенту. Ми никако нисмо у положају, да на нашој земљи вршимо какве опите и да стварамо неке нове "угледе за остале државе на континенту.

Прво искуство, које нам пружају све државе на континенту, јесте, да се клонимо примене система _ децентрализације ; управе у широким областима, регионима односно покрајинама.

До данас, колико нам је познато, још ниједна земља на континенту није покушала “са завођењем ма какве самоуправе у покрајинама. У примени система децентрализације управе нигде | се није ишло даље од општине, среза и округа (ма да ониу 5 појединим државама носе име провинција). Према томе тежње, које су се појавиле код нас, да се држава организује тако, да има једно законодавство са локалним самоуправама не само у нижим заједницама, већи у појединим покрајинама, представља формално истрчавање мимо свет. Ако би се те тежње оствариле код нас, то би била једна новина за континент. Континенталне државе спроводиле су редовно извесну деиванавнију

;

па о за“ ка

: Теоп Апсос, ор. с. стр. 253.