Policija

— 344 — |

Г. д-р Брандл је у практичним примерима изнео члановима комисије како изгледају потернички телеграми, који су исписани обичним речима а како ће исти изгледати када се буду исписивали по кодексу.

Ови други телеграми, и ако садрже исто, краћи су од правих за 4 и 5 пута што значи да ће се за њих толико мање и плаћати таксе држави.

Као што се само из тога факта види значај кодекса у интернационалној употреби ће бити огроман.

После још неких других краћих и мање важних реферата, прешло се на реферате појединих чланова комисије из других држава.

Прво је додељена реч мени. Реферат који сам том приликом дао у име полиције нашега Краљевства гласи у српском преводу овако:

Господо! Дозволите ми да вас у неколико речи упознам, са нашим радом на спровођењу у живот закључака лањског интернационалног полицијског конгреса у нашој држави. Унапред спомињем да би Вам одузео сваку сувишну илузију да (се не можемо похвалити са великим стварним успехом. Разлог је томе у нас, као и у већине других држава конзервативност владе у спровођењу реформи интернационалнога значаја, нарочито у питањима, која су се по досадањем вазирању решавала само на основу међународних конвенција и путем реципроцитета Ова је узджљивост код малих држава не само разумљива, него у неколико и оправдана, јер је тешко тражити управо од њих да истрчавају у таквим питањима. На ово питање још ћу се вратити, а сада би хтео да Вас укратко известим шта је у нас на остварењу бечких резолуција учињено, да видите да ипак нисмо за све ово време стојали СНИМ них руку.

Одмах по нашем повратку с Интернационалног полилицијског конгреса у Бечу ми смо известили Краљевску Владу 0 ванредном успеху што га је тај конгрес имао, као и о његовим закључцима. Поводом тога сазвало је наше Министарство Унутрашњих Дела још прошле године једну конференцију полицијских представника из целе државе у Загреб, која је имала као главни задатак да проучи све резолуције бечког конгреса и да донесе предлоге о њиховом провођењу у нашој држави.