Policija

— 343 —

и што би могла послужити као најбољи извор за разна брза обавештења, покренута је било питање, да ли неби практичније било да се Генарална Централа установи у истој вароти где је и председништо комисије — дакле у Бечу.

На тај предлог учињен од Главног Државног Правобраниоца и Уцравника Амстердамске Полиције госп. Пг. Фелца одговориле су скоро све друге државе па и преставници наше полиције знаком одобравања.

Извесне државе већ су почеле и слати детаљне податке и потребан материјал учињених фалсификата за ту централу, тако да неће проћи много времена а она ће престављати заиста лепу информативну институцију у питању о коме је реч.

Затим је госп. Ог. Шулц изнео настојавање комисије, да се утврди размена потерница међу полицијама појединих држава док се не организује и нарочита централа, преко које би се та размена учинила, а заједно са тим и објављивање у специјалноме потерничноме листу интернационалног карактера.

Успело се да се ова размена успостави међу овим државама: Белгија, Бугарска, Чехо-Словачка (Праг, Тропау, Кошице и Братислава), Немачка, Француска, Италија, Наше Краљевство (само из Загреба и Љубљане) Холандија Норвешка, Пољска. Шведска, Швајцарска и Маџарска. ·

Наравно да различитост јекика у томе причињава доста тешкоћа али ће и то добром вољом и по вре А5ДУ бити отстрањево. Отежице при томе чине и позивавања на законске прописе, који су у појединим земљама различити. Тој тешкоћи истављена је жеља интересованих полиција, да се параграфи цитирају само у случајевима, када је неопходна потреба за то,

У току даљега излагања г. Референт се дотакао и неколико других питања, о којима ће бити разгово а кала се булемо дотакли учињених нових предлога и донесених одлука по њима,

Трећи на реду референт био је полицијски директор г. Д-р Боандл који је поднео извештај о постигнутим резултатима на изради интернационалног полицијског кодекса.

По његовоме излагању, комплетан кодекс ће бити тек око октобра ове године, када ће садржавати до 6—7000 речи и реченица, које ће се моћи скраћено исписивати словима у разним комбинацијама.