Policija

— 349 —

тарна истина импозира се таком очигледношћу да се, при на-. вођењу примера хронометраже административних послова, овај фактор мора елиминисати и ограничити само на послове, који могу пролазити као поштанска писма. Али сеи он у циљу познавања, морају испитати, и у овом циљу мора им се претходно посветити један део времена, који се не може хронометрисати.

Утврђивање цене коштања једие администрације исто је тако неодређено; ова цена варира. не само према бројном саставу администрације, већ и према чину и годинама службе њених органа — фактори који се мењају из године у годину. Закључик, који би потицао из рачуна приноса, склопљеног под оваквим приликама, био би: удаљење из службе свију старијих органа, који су више плаћени но млађи.

Овај начин схватања ствари подудара се, у извесној мери, са мишљењем које осуђује сталност звања у јавним администрацијама. :

Искуство приватних администрације показује, међутим, да прерана елиминисања старијих органа рђаво утиче на њихове млађе колеге који, свесни неизвесности у којој се налазе, траже кришом друга места, и саботирају посао у времену док их очекују. Сталност Звања није, дакле, корисна само органима; она на првом месту користи институцији, и ово што је тачно за приватне администрације, још је тачније за јавне администрације. Да би се успособили у специјалним пословима које врше, органима је потребно дуже времена. Они успевају да познају, боље но ико други, смисао сваке диспозиције, да продру у дух традиционалних интерпретација и да упознају све преседане и њихове молалитете, али им ова знања, која су резултат дуге праксе, нису ни од какве користи у практичном животу. Интерес је државе да у служби задржи што је могуће дуже своје искусне органе, и да обезбеди сарадњу млађих елемената од вредности, осигуравајући им будућност. Укидањем сталности компромитовало би се рекрутовање у много већој мери него недовољношћу плате: ко ће пристати да се посвети задацима јавне администрације под перспекгивом да ће једног дана — пошто држави да своје

најбоље године — бити бачен у послове, који су му потпуно непознати.