Policija

— 350 —

Ако постоји потреба за подмлађивањем кадрова, реформа «се може извшити без штете по органе: нека се смањи број година за стицање прикладне пензије, као што се то чини у „индустриским предузећима, према којима се жели моделисање "јавних служби.

У интересу је, најзад, и самог социјалног реда да чинов"ничка звања буду стална. Нико не жели да у Белгији види укорењене политичке обичаје извесних прекоморских земаља, у којима промена владе повлачи промену целокупиог админи" стративног персонала; сваки насртај на сталност ових звања, "јесте у исто доба насртај на непристрасност администрације ги корак ка њеном подчињавању политичким партијама.

'УУслове за потребно одабирање треба поставити још у “почетку каријере; одбијени млади приправник налази лако „другу каријеру; после дугогодишњег искоришћавања једног органа сувише је доцкан увидети да је неспособан и удаљити "та из службе без озбиљних разлога. Али да би препоне, постављене за ступање у службу биле ефикасне, потребно је да „их политика не уклања за своје љубимце, и да се министри, у жељи да постављају своје штићенике, не оглушују о пред- логе одговорних шефова о искључењу. И овде се још спотичемо о баријеру, која са свију страна окружује административну реформу, а то је питање политике, Да би се у администрацију увео нов дух, поједини мисле -да у њене редове треба увести људе с поља. Хоће ли се овим "увећати принос и смањити трошкови администрације2 Познато је из искуства, да је једном новом директору потребно дуго времена, да се довољно упозна са пословима у раду, "вредношћу органа, средствима предузећа, његовом општом организацијом и изгледима на будућност. Много је бољи шеф "мање способан, али трајан, него. пролазни шефови великих способности. Исто тако и сваком новом органу потребно је "извесно време да би ушао у своју нову функцију и успео да "је добро врши. Услуге, учињене за време овог припремања о трошку државе, од мале су користи. Ако овом ценом треба платити нови дух и идеје у адми· вистрацији, онда је то, у периоди смањивања трошкова, један · луксуз, Али, зар спољни прозор не могу отворити сами чиновнициг Мере, које се према њима предузимају, теже, на