Policija

МО

ничарства, спиритизма и преваре: са њима се у једној озбиљној студији не може ни разговарати без ризика да се не пређе у сарказам. Да парафразирамо Монтења, научна је дискусија са лајицима најтежа, најнесрећнија и најнезахвалнија ствар. Њих би још једино могли да упутимо на факат, да је данас хипнотизам у целом свету признат, као наука, уведен свечано у хирургију и психијатрију и да све више осваја терени у полициској техници. Читави санаторијуми постоје где се тешки нервни болесници врло мало лече бромним солима, елекромасажом и хидротерапијом него највећим делом хинотизмом.

Данас нема готово ниједног модернијег детективског завода, ни приватне полиције у Америци, где се хипнотизам не искориш· Ћава у огромној мери.

Другу групу противника хипнотизма сачињавају научници, већином правници и криминалисти, који га теориски познају, али се прибојавају његових могућих злоупотреба. Овај увод и посвећујемо тој групи, јер је само образован и частан противник — достојан противник — јер она из најчистијих побуда заузима овај резервисан став према хипнотизму.

Одлука неђународног полициског конгреса много нас је изненадила. Можда највише зато што је пала у време у коме модерни злочинци све више искоришћују хипнотизам као одличан инструмена за извршење својих криминалних сперација. Само у прошлој години било је у Лондону десетак афера вишега стила у којима је хипнотизам у рукама злочинаца играо пресудну улогу. На првом месту зато није требало начелно одбацивати хипнотизам као једно моћно средство у сузбијању злочина, још моћније у његовој истрази, него је требало да се уношењем потребних ограда и неопходних мера опрезности онемогуће професионалне злоупотребе. Требало је било предложити да се у свима земљама законом ограничи његово опасно популарисање. Једним реглманом, који би имао међународни значај, требало је забранити све јавне часове из области хипнотизма, које врше нестручна лица: стручним, пак лицима не допустити да јавно откривају саме методе хипнотизма и, најзад, за полицијско-истражне органе тражити на првом месту најјаче моралне и стручне квзлификације

Дакле, што се специјално Југославије тиче, потребно је да се наредбом у смислу 85 326. кр. зак. и чл. 33, санитеског